Europees Parlement wil sancties tegen dissident Hongarije

Hongarije en haar regering staan al een tijd onder steeds zwaardere druk van externe landen en partijen. Zo heeft de Amerikaanse regering het land een eisenlijst meegeven voor interne beleidsveranderingen, wenst oligarch George Soros het land te overspoelen met migranten en lijkt ook de Europese Unie zich daarbij te gaan voegen. Europarlementsleden hebben deze week een resolutie opgesteld over de situatie in Hongarije waarbij een procedure wordt gerechtvaardigd die resulteert in sancties voor het land. De reden is dat het land de grondrechten zou schenden.

De resolutie van woensdag werd aangenomen met 393 stemmen tegen 221, met 64 onthoudingen. Opvallend genoeg stemde de Nederlandse CDA-fractie, onderdeel van dezelfde partij EVP als die van Viktor Orbán, ook voor het sanctioneren van het land. De Europarlementsleden zien achteruitgang van de rechtstaat en democratie, vinden dat controversiële wetten opgeschort of ingetrokken moeten worden en EU-fondsen voor Hongarije onder toezicht moeten komen.

De resolutie roept op:
– Artikel 7(1) in werking te stellen. Europarlementsleden hebben de Parlementaire Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken gevraagd om een formele resolutie op te stellen voor een plenaire stemming.
– De Hongaarse overheid wetten die regels aanscherpen tegen asielzoekers en ngo’s te laten herzien of intrekken, en een akkoord te vinden met de autoriteiten van de Verenigde Staten, om de Central European University in Boedapest als onafhankelijk instituut te laten overleven.
– De Europese Commissie om het gebruik van EU-fondsen door de Hongaarse overheid strikt te monitoren.

Als artikel 7 in werking wordt gesteld dan zou dit concreet ook tot sancties leiden. Dit bewuste artikel uit het verdrag van de Europese Unie wijst op het door een lidstaat overtreden van de Europese waarden. In wezen heeft het Parlement dus de Europese Raad opgeroepen om vast te stellen dat Hongarije in overtreding is van de gemaakte afspraken en mocht dit worden vastgesteld en uit onderhandelingen met het land niets komen, zullen er ook daadwerkelijk sancties komen, met als doel om toch de wijzigingen te bewerkstelligen.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó was niet te spreken over deze aanval op de Hongaarse regering en ziet hierachter de oligarch George Soros zitten. Met als achtergrond de grensbewaking die het land heeft opgeschroefd en de aangescherpte regels voor universiteiten. Szijjártó laat echter weten dat het land zich niet zal laten beïnvloeden door externe partijen en dat bijvoorbeeld geen enkele illegale migrant een stap zal zetten in Hongarije.

6 comments

  1. Overtreding van gemaakte afspraken? Ik begrijp er helemaal niets van. Hoe staat het dan met de overtreding door de EU bende van Schengen en Dublin? De oplichterij van “Grondwet” naar Lissabon door het niet honoreren van referenda in Nederland en Frankrijk (Balkenende)?

  2. Hongarije wil haar natuur en de openbare orde beschermen door geen asielzoekers toe te laten; dit is een prima standpunt.

  3. In wezen gaat het over de Hongaarse afkeer van moslim-immigratie.Het land werd 160 jaar bezet door de Turken .Deze geschiedenis is nog zeer levendig in het collectieve geheugen van de Hongaren aanwezig omdat het land bijna compleet geruineerd werd.De kosmopoliet Soros en zijn ideeën
    zijn daar terecht niet welkom. Alle steun voor de Hongaren.Een groot volk !

  4. Misschien kan die Hongaarse buitenlandminister zijn hatelijke collega’s eraan herinneren dat Europa de Hongaren laffelijk heeft laten verrekken toen zij in 1956 door de horden van de Sovjetunie en het Warschapakt onder de voet en de tanks werden gelopen? Hopelijk houdt dit dappere land voet bij stuk!

Comments are closed.