Problematiek migratie reden breuk kabinetsformatie in Nederland

De verantwoordelijke informateur Edith Schippers heeft gisteren aan de pers laten weten dat de formatiegesprekken tussen haar en de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en GroenLinks zijn vastgelopen. Deze vier partijen waren samen van plan een regering te vormen en spraken vanaf eind maart met elkaar over een breed scala aan onderwerpen. Schippers liet ook weten dat er meerdere verschillen waren en niet allen bleken hiervan te overbruggen. Uiteindelijk strandde men op het onderwerp immigratie, waarbij vooral het extremisme van de open grenzen van GroenLinks niet te overbruggen bleek.

Naast immigratie en de keuzes hieromtrent te maken, had men over de onderwerpen klimaat en inkomen ook nog geen overeenstemming bereikt. Uit alles blijkt wel dat de dwarsligger in het hele verhaal GroenLinks betrof, die miljarden aan belastingverhoging wil doorvoeren en dat doorheen de hele maatschappij en deze gelden aan migranten en groene speeltjes wil gaan uitkeren. Men had bij de onderhandelingen zelfs nog een hernieuwd kinderpardon ingebracht, om zo nog meer migranten naar Nederland te kunnen halen.

Heel specifiek liep het spaak tussen GroenLinks en rest, volgens bronnen van bij de gesprekken, omdat ze zich in de onderhandelingen tegen een nieuwe ’Turkijedeal’, een uitbreiding van de vorige, met Afrikaanse landen heeft gekeerd. Deze afspraak zou inhouden dat migranten uit Afrika worden teruggestuurd en dat de landen in kwestie hun gevluchte burgers terugnemen in ruil voor financiële steun van de EU.

Inmiddels heeft informateur Schippers de Tweede Kamer ook ingelicht over het vastlopen van de besprekingen en is het wachten op het eindverslag. Daarna kan men snel een debat verwachten in de Kamer met als doel om een nieuwe opdracht aan een informateur vast te stellen. Dan zal men opnieuw naar partijen gaan zoeken en met alle fractievoorzitters in gesprek gaan, om te kijken wie met wie een regering kan gaan vormen.

Al snel lieten een aantal partijen weten dat men wel oren heeft om onderdeel uit te maken van een nieuwe regering en het proces graag in gang zet. De partijleider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers liet weten “De onderhandelingen zijn mislukt. Het verslag van de informateur en een debat daarover zullen nodig zijn om te weten te komen waarom”. PVV-leider Geert Wilders liet weten beschikbaar te zijn om de gesprekken aan te gaan voor een nieuw kabinet. “Zeer goed nieuws. Geen GroenLinks”, twitterde hij.

4 comments

Comments are closed.