Maandag verscheen een omvangrijk rapport over ‘De staat van het Nederlands’ over de taalkeuzes van Nederlanders en Vlamingen, door het Meertens Instituut, de Taalunie en de Universiteit Gent samengesteld. Men stelt daarin dat de Nederlandse taal een sterke positie in het dagelijks leven heeft en nauwelijks daadwerkelijk bedreigd wordt door het Engels. Nederlands blijft volgens de onderzoekers veruit de voornaamste voertaal in Nederland en Vlaanderen en men ziet dit in de toekomst niet direct veranderen.

Ondanks opvallend resultaten over het vergaande verengelsing doorheen de hele samenleving komt men toch tot de conclusie dat het niet slechts gesteld is met het Nederlands. Men spreekt over een zichtbare plek van het Engels naast het Nederlands, bijvoorbeeld waar het het onderwijs betreft. Een ander voorbeeld is de opname van nieuwsberichten uit de media, waarbij zowel in Nederland als in Vlaanderen dit al voor zijn 25 procent in het Engels gebeurt.

In een exclusieve reactie aan REACT over dit onderzoek laat de Stichting Taalverdediging het volgende weten:

De staat van het Nederlands

Onlangs is een grootschalig onderzoek onder bovenstaande titel in Nederland en Vlaanderen gehouden naar de invloed van het Engels op onze taal. De uitkomst is dat het allemaal wel mee valt. De lezers van de Nieuwsbrief Taalverdediging en alle andere oplettende Nederlandstaligen weten wel beter. Waar de onderzoekers hun gegevens vandaan hebben is niet duidelijk.

In ieder geval hebben zij niet op straat, in het openbaar vervoer, in de winkelcentra, op Schiphol en op de universiteiten rondgekeken. Ook hebben zij geen kennisgenomen van het taalgebruik in reclame-uitingen en van de vele Engelse woorden die tegenwoordig in het woordenboek van Van Dale vermeld staan. Hadden zij dat wel gedaan dan zou die uitkomst geheel anders zijn geweest, namelijk dat het Nederlands zeer bedreigd wordt door het Engels.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Stichting Taalverdediging: Onderzoek ‘De staat van het Nederlands’ onduidelijk over gegevens, Nederlands wel bedreigd door Engels.”

 1. Tieners’ turbo-taal gonst van de anglicanismen, wat ook blijkt uit hun Twitter- en FaceBook berchtjes.

  1. Wakker worden

   Beter angicanismen dan noord afrikaanse taal

   of niet ?

   1. Kiezen tussen “de pest” en “de cholera” ?

Trending

%d