Terwijl deze week premier Theresa May van het Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland een handtekening zette waarmee in gang wordt gezet dat de Britten uit de Europese Unie kunnen stappen, wil men in Schotland opnieuw trachten om onafhankelijkheid te verkrijgen. Om dit te bewerkstelligen is hiervoor een verzoek ingediend bij het Britse parlement, voor het houden van een volksraadpleging in Schotland. Dit liet de Schotse premier Nicola Sturgeon afgelopen donderdag weten via haar website, waarop een brief aan May staat gepubliceerd.

De brief van Surgeon betreft een officieel verzoek voor een nieuw referendum dat gaat over de keuze voor onafhankelijkheid van Schotland. Volgens de Schotse premier is er met de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie, de zogenaamde Brexit, een hele nieuwe situatie ontstaan. Uit de stemming tijdens het Brexit-referendum bleek dat een meerderheid van de Schotse bevolking wel onderdeel wilde blijven van de EU. Met dit gegeven in het achterhoofd zou een nieuw referendum een gegronde reden zijn.

Er wordt door de Schotse premier gewezen op de mogelijke uitkomst van de Brexit-onderhandelingen, daar ziet haar regering grote problemen bij het losweken van het land uit de gezamenlijk Europese Unie markt. Surgeon schrijft o.a.

Welke uitkomst er ook zal volgen, het lijkt onvermijdelijk dat dit het Verenigd Koninkrijk niet alleen van de EU, maar ook van de gezamenlijke markt zal verwijderen. Zoals u weet is dat niet de uitkomst waarvoor Scotland heeft gestemd. Het is evenzo een uitkomst die aanzienlijke gevolgen voor onze economie, maatschappij en plek in de wereld zal hebben.

Het Schotse parlement stemde afgelopen dinsdag vóór het voorstel van Sturgeon over het houden van een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Men wil het referendum in 2018 of 2019 houden. Het besluit over het houden van een referendum ligt echter in handen van het Britse parlement in Londen. Een vorig referendum uit 2014 liep op een NEE-stem uit. Toen koos een meerderheid van de Schotse bevolking ervoor om onderdeel van het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Schotland wil nieuw referendum voor onafhankelijkheid”

  1. jean marie tyteca

    Zowel in Catalonië als in Schotland zijn de linkse partijen in de meerderheid . De MSM looft hen volop. Waarom wordt het Vlaams nationalisme niet volop gesteund door dezelfde media.

  2. Ja, de Schotse (en de Catalaanse) leiders zijn uit beter hout gesneden dan onze Vlaamse. Zij menen het echt met hun onafhankelijkheid. Benieuwd wat het “bij ons” wordt in 2019. Naar verwachting in Wallonië een forse ruk naar links, in VL eerder andersom. Zal de zoveelste vaststelling van ‘twee tegenovergestelde democratieën’ eindelijk resulteren boedelscheiding-onderhandelingen en uitmonden in twee buurrepublieken ?

Trending

%d