Beursbedrijf berekent: Front National van 2 naar 136 zetels op basis van de peilingen

Niet dat we wakker liggen van peilingen, prognoses en andere voorspellingen. Maar laat ons eerlijk zijn, indien er dan toch gepeild wordt, dan hebben we toch liever goede- dan slechte vooruitzichten.

anf.jpg

Twee peilingen, uitgevoerd op 8 en 9 maart door de twee grootste peilingbureaus IPSOS en IFOP, geven Marine Le Pen respectievelijk 35,9% en 32,2% van de stemmen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Met een gemiddelde van 34% staat ze ver voor op haar onmiddellijke concurrenten:  Fillon (21%) en Macron (18%).

‘Oddo Securities’, een financiële instelling die in Frankrijk actief is sinds 1849, voornamelijk in de Beurssector, heeft op basis van de peilingen een prognose laten maken over hoe de volgende Franse Assemblée er zou kunnen uitzien. Zij lieten die studie uitvoeren om te weten welk ‘politiek’ vlees ze in de kuip zullen krijgen. Alles draait natuurlijk rond hun commerciële- en financiële belangen die ze willen veilig  stellen en waarop ze eventueel willen anticiperen.

Die  prognose zal voor vele klamme handjes en gefronste wenkbrauwen zorgen in het land van Pagnol en Marius.  Indien Marine Le Pen bij de presidentsverkiezingen 30% zou halen, dan zou zich dat enkele weken later, bij de parlementsverkiezingen, vertalen in 136 zetels in het nationaal parlement. Indien ze ‘slechts’ 25% zou halen in de eerste ronde, dan zouden er ‘maar’ 57 volksvertegenwoordigers het parlement kunnen vervoegen. Hoe ze dat berekenden, blijft voor ons een raadsel, maar goed.

Ter herinnering: het Front National beschikt momenteel over slechts 2 zitjes in de Franse Assemblée: Marion Maréchal-Le Pen (departement Vaucluse) en Gilbert Collard (departement Gard).

Indien de  voorspellingen van Oddo Securities zouden uitkomen, dan betekent dat dat geen enkele andere partij nog over een absolute meerderheid zal kunnen beschikken, wat voor de 5de Republiek wel een uniek precedent zou betekenen. Aan de jarenlange wisselwerking – het is eens voor jullie, het is eens voor ons – tussen gematigd rechts en links, komt dan abrupt een einde. En het huidige meerderheidssysteem, dat kleinere partijen benadeelt, zou daarmee ook zijn reden van bestaan verliezen.

Hetzelfde scenario krijgen we, indien de ‘rechts-linkse’ Emmanuel Macron de verkiezingen zou winnen. Frankrijk gaat alleszins spannende tijden tegemoet. Nog enkele weken en we weten het.

5 comments

  1. 30% = 136 zetels

    25% = 56 zetels

    Wat voor een belachelijk systeem is dat?

  2. De Fransen moeten Lodewijk XX in zijn recht op de troon herstellen. Hij is het legitiem staatshoofd van Frankrijk. De Koning moet uit zijn ballingschap wedergebracht worden, en de troon van zijn voorvaderen bestijgen, opdat het eindelijk gedaan is met de ripouxblique.

  3. Als het er op aankomt stemmen de Fransen, na een hoop bangmakerij in de media, toch anders.

  4. Het lijkt overal de goede kant op te gaan. De mensen zijn het beu belogen en bestolen te worden!

Comments are closed.