Ierse nationalist Martin McGuinness overleden

Martin McGuinness, een van de leiders van Sinn Féin en voormalig vice-premier voor Noord-Ierland, overleed vannacht na een korte periode van ziekte. De Ierse leider stierf in zijn geliefde Derry, de stad waar hij op jonge leeftijd toetrad tot de Republikeinse Beweging.

Of hij daadwerkelijk ‘chief of staff’ van het IRA is geweest, zoals sommige historici beweren, blijft tot nader order een mysterie. Vast staat in ieder geval dat Martin McGuinness zeker in de jaren zeventig nauw betrokken was bij de leiding van het Irish Republican Army, en dat hij IRA-commandant was in Derry ten tijde van Bloody Sunday (1972).

Hier een interview met de piepjonge Martin in de straten van Derry ten tijde van de burgeroorlog, de ‘Troubles’:

Onderhandelaar voor vrede

Na jaren van gewapende strijd kozen Gerry Adams en Martin McGuinness tijdens de jaren negentig finaal voor een strategie van onderhandelen met aartsvijand Groot-Brittannië. Die onderhandelingen mondden uiteindelijk uit in het Goede Vrijdag-akkoord (1998), waarin McGuinness een absolute sleutelrol speelde. De naar verluidt zeer charmante McGuinness was een man van vele talenten: een pienter strateeg, maar als bovenal beginselvast republikein en man van de actie genoot hij veel aanzien binnen de Republikeinse Beweging. Met veel geduld en overtuigingskracht verwezenlijkten McGuinness en Adams wat onmogelijk werd geacht: de republikeinse beweging – evenzeer een huis met vele kamers – quasi eensgezind de lange weg via onderhandelingen naar vrede laten bewandelen. In 2007 stapte Sinn Féin uiteindelijk in een regering met de DUP van Ian Paisley en bestuurden ze samen Noord-Ierland. Begin dit jaar nam hij ontslag uit de regering.

Hier het statement van Gerry Adams bij wat uiteindelijk het politieke afscheid van Martin McGuinness was:

Politieke reus

Op jonge leeftijd stond Martin McGuinness op de barricaden voor een verenigd Ierland. Hij vervelde later tot een over de partijgrenzen heen gerespecteerd politicus, ongetwijfeld ook met zijn fouten en tekortkomingen, maar zonder de republikeinse principes te verloochenen. In een reactie op zijn dood spreekt Sinn Féin-partijleider Gerry Adams warme woorden over zijn oude kameraad en “gepassioneerd republikein” met wie hij 45 jaar aan de weg naar vrijheid timmerde. ‘Marty’ drukte onmiskenbaar een stempel op de geschiedenis van zijn land. McGuinness combineerde beginselvastheid met leiderschap, twee kwaliteiten die maar weinig politici zijn gegeven.

Zelfs tijdens de ergste troubles kon ‘The Empire’ McGuinness nooit klein krijgen. Een zeldzame aandoening deed dat helaas wel. Tot op het laatst werd deze politieke reus gedreven door de liefde voor zijn volk en zijn land. Op het groene eiland zal dezer dagen in heel wat huiskamers worden stilgestaan bij wat Martin McGuinness voor het Ierse volk heeft betekend, de tekst uit ‘The Boys of The Old Brigade’ indachtig:

Where are the lads that stood with me / When history was made? /
A Ghra Mo Chroi, I long to see / The boys of the old brigade.
May heaven keep /The men who sleep / From the ranks of the old brigade.

(TVDT)

One comment

  1. Innige deelneming! Hij was inderdaad een zeer sympathieke kerel, wars van eigen lof en profijt!
    Hij heeft bewezen dat het ook zo kon.

Comments are closed.