#Verkiezingen2017: Slotdebat en peilingen

Een slotdebat vond er plaats op de Publieke Omroep, waarbij alle grote partijen aanwezig waren. Extra tijd was er ingeruimd voor de grote partijen, maar ook de kleine partijen mochten dus wat korter, tegen elkaar debatteren. De verschillende peilbureau ’s die onderzoeken en afwegen op hoeveel zetels de partijen staan verschillen allemaal van elkaar, men heeft wel overeen dat de VVD van Mark Rutte overal bovenaan staat, direct gevolgd door het CDA en de PVV. Vandaag is de verkiezingsdag.

Hoewel het laatste debat vooral veel herhalingen bracht van reeds bekende standpunten waren er toch een aantal politici die sterker naar voren kwamen. De kandidaat van het CDA Sybrand Buma wist handig op de inhoudelijke zwakte van GroenLinks te scoren door te wijzen op de gevolgen voor de Nederland economie van de getoonde plannen. Lodewijk Asscher van de PvdA had voor het eerste wat vuur over zijn verdediging van het kabinetsbeleid, waar het nivelleren van de lonen betrof.

Geert Wilders was als altijd sterk op het terrein van de islamisering van de maatschappij en het aanduiden van de ontstane problemen door de keuze van integratie met behoud van eigen identiteit door de grote politieke partijen. Mark Rutte was niet heel bijzonder maar kan altijd terugvallen op zijn retorische kwaliteiten en voorname uitstraling. Van de kleine partijen stak Kees van der Staaij van de SGP erboven uit met een goed onderbouwd betoog.

Het is nu afwachten. De Nederlandse kiesgerechtigden mogen van 07u30 tot en met 21u00 naar de stembus. Daarna zullen de eerste prognoses volgen en dan weten we tegen middernacht met grote zekerheid welke politieke partij de grootste is geworden.

One comment

Comments are closed.