kiezen_1220Het Koninklijk Theater Carré Amsterdam was gisterenavond het theater voor het lijsttrekkersdebat tussen acht grote politieke partijen. Het betrof de VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, SP, D’66, 50 Plus Partij en de Partij voor de Dieren. De lijsttrekkers gingen het debat met elkaar aan over een viertal stellingen, te weten zorg, cultuur, pensioen en Europese Unie. Het werd een interessante avond, zonder echt hele spraakmakende inzichten. Nog 9 dagen tot aan de verkiezingsdag.

De keuze voor dit debat was om de acht grootste partijen uit te nodigen, maar er waren twee partijen die hiervoor afzegden. De ChristenUnie omdat ze op zondag niet werken en de PVV omdat Geert Wilders de vorige maand met de organisator RTL overhoop raakte. Het mediabedrijf publiceerde een uitgebreid vraaggesprek met zijn broer, met als duidelijke doel om de PVV-lijsttrekker publiekelijk te beschadigen. Wilders kocht overigens wel reclametijd in tijdens het debat en was daarmee toch een beetje aanwezig.

Het debat had een wat scherpere toon dan eerder het geval was. Zo verweet Lodewijk Asscher (PvdA) het CDA dat ze met ‘goedkope praatjes’ komen, vanwege het voorstel om het Wilhelmus op de Nederlandse scholen te laten zingen. Wat betreft de zorg vond Asscher van D’66 dat deze ’nog meer bezuinigen dan de VVD’. Alexander Pechtold liet over de Europese Unie zijn bekende verhaal horen over meer samenwerking, vanwege de ‘bedreigingen’ als Poetin en Erdogan.

De huidige Minister-president en VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft een strategie gekozen van de gezellige man, die er voor alle ingezetenen is en ook nog eens een land kan besturen. Hij werd enkele malen stevig aangevallen op zijn beloftes uit de regeringsperiode, vanuit meerdere hoeken, zo wist Sybrand Buma (CDA) Ruttes ‘geen cent naar Griekenland’ naar voren te halen en als gebroken belofte te bekritiseren.

Dit alles speelde zich af in een theater-opzet met de scherpe journaliste Diana Matroos en had als gevolg dat de ene persoon wat beter uit de verf kwam dan de andere. Henk Krol (50 Plus) had met zijn retorisch optreden de zaal op zijn hand door handig de journaliste te onderbreken, zaalapplaus te incasseren en vervolgens rustig de vraag te beantwoorden. Marianne Thieme (Partij van Dieren) wist zichzelf handig te presenteren als de idealistische kandidaat.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: