kiezen_1220Het wordt wellicht nog een probleem voor de rechtvaardiging van de parlementaire democratie, nu blijkt dat er waarschijnlijk zo’n 3 miljoen kiezers niet naar de stembus zullen gaan. De lijsttrekkers zijn echter zo in het spel ondergedompeld, dat velen in deze groep juist de goudmijn zien, waarmee ze toch een extra zetel of zelfs meer dan één erbij kunnen pakken. Men verwacht deze verkiezingen dan ook een lage opkomst. Nog 10 dagen tot aan de verkiezingsdag.

De kritieken van deze grote groep niet-stemmers snijden zeker hout, zo zouden er volgens hen achter de schermen krachten zijn die veel te veel te zeggen hebben en daardoor politici weerhouden van hun werk. In het verlengde hiervan liggen opmerkingen dat stemmen ‘toch geen zin heeft’ en ‘niets doet veranderen’. De vele signalen vanuit de bevolking die wensen dat het beleid 180 graden veranderd of dan toch de belangrijke onderdelen van het beleid, deze wensen hebben inderdaad niet tot een substantiële koerswijziging geleid.

Misschien nog wel interessanter is de groep kiezers die nog niet definitief uit hun keuze zijn, de zogenaamde ‘zwevende kiezers’, want die hebben vaak een klein duwtje nodig om op een partij te stemmen. Dit zou momenteel gaan om 20 tot 25 procent van het electoraat, al is er de nodige verdeeldheid onder de ‘experts’ over de hoogte van dit aantal. Dat dan ook weer per partij zou verschillen, bijvoorbeeld de kiezers van GroenLinks zouden het minst overtuigd van hun keuze zijn.

Aan wat er zoal op straat aan argumenten voorbij komen kan men horen dat onder deze groep men niet echt ingenomen is met het huidige reservoir aan lijsttrekkers, die zouden dan niet minister-presidentieel zijn. Dat is een lichte verwijzing naar de vorige verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer die ontaarde in een tweestrijd tussen twee kandidaten Rutte (VVD) en Samson (PvdA) en hen veel zetels bracht. Nu doet Samson niet mee en is het vertrouwen in minister-president Mark Rutte behoorlijk afgenomen.

Er wordt in zo’n geval meer naar de inhoud gekeken, omdat men niet per se links of rechts strategisch stemt. Rutte dendert door het land met een grote glimlach en veel mooie woorden, een echte scherpe blik op de inhoud zou voor zijn partij weleens lelijk kunnen uitpakken. Al is er voor de politicus wellicht ook wel een mooie baan weggelegd in de kinderopvang.

//platform.twitter.com/widgets.js

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d