#Verkiezingen2017: Turkse campagne en Wilders in Volendam

kiezen_1220Terwijl Geert Wilders van de PVV zich in Volendam onderdompelde in de lokale en bovenal authentieke Nederlandse cultuur, kreeg de zittende regering vanuit Turkije te horen dat men gewoon in ons land campagne gaat voeren onder de hier wonende Turken. De Minister-president moest nog navraag doen bij de Turkse autoriteiten om dit bevestigd te krijgen, maar stond direct al met een mond vol tanden. Veel politici vinden dit onwenselijk. Nog 11 dagen tot aan de verkiezingsdag.

Ook voor Lodewijk Asscher, de lijsttrekker van de PvdA, kwam de Turkse verkiezingskaravaan als een verrassing. Dat gold zeker ook voor een uitspraak van zijn partijgenoot en oud-Minister van Financiën Wouter Bos die Geert Wilders met complimenten overlaadde. Volgens Bos vertolkt Wilders ‘uitstekend’ het brede ongenoegen in Nederland. Linkse politici hebben volgens de oud-politicus geen goed antwoord op de onvrede, mede omdat ze altijd ‘verschrikkelijk georiënteerd’ zijn op beleid.

Alsof dit allemaal al niet genoeg was doet de PvdA het ook nog eens erg slecht in de peilingen, verliest de partij vooral kiezers aan D’66 en GroenLinks en lukt het nauwelijks voor Asscher om de verkiezingsopvattingen naar voren brengen. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid – over het ontslagrecht, de regels voor flexwerkers en de WW – kwam onder Asscher tot stand en wordt vanuit alle hoeken aangevallen. De lijsttrekker weet zich in deze storm maar net staande te houden.

Of GroenLinks lijsttrekker Jesse Klaver dat ook lukt bij de aankomende debatten is nog maar de vraag, het uitleggen van het verkiezingsprogramma ging hem in het laatste televisieoptreden nog wel aardig af. De partij wil rekeningrijden invoeren om zo files te verminderen en ook hier en daar belastingverlagingen doorvoeren. Daarnaast strooit Klaver met veel ‘voel je goed’ termen als verandering, minder ongelijkheid en gemeenschapszin.

Iemand die zich zeker niet zal bezondigen aan lege woorden en met een inhoudelijk gefundeerd en ideologisch sterk verhaalt komt, is de Staatkundig Gereformeerde Partij met de lijsttrekker Kees van der Staaij. Ze voert campagne met de leus ‘Vóór het leven’. Van der Staaij vindt dat de overheid in alle gevallen aan de kant van het leven moet staan en dus niet voor levensbeëindiging, Op ethisch vlak is er een zeer duidelijk verschil van mening tussen de christelijke en de progressieve partijen.

4 comments

  1. wij gaan toch niet meemaken dat onze Regering zo slap is dat men toestaat dat een buitenlandse minister hier een verkiezingscampagne komt voeren.Het is te dwaas voor woorden.Laten wij maar eens een campagne in Ankara door Koenders laten organseren tegen het anti semitisme in Turkijke, of om in elk Truks dorp een kerk te gaan bouwen.

Comments are closed.