kiezen_1220Maar liefst 28 partijen en in totaal 1114 kandidaten nemen deel aan de landelijke verkiezingen op 15 maart 2017 voor de Tweede Kamer van Nederland. Er zitten een aantal nieuwe partijen tussen (o.a. Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie), natuurlijk de gevestigde partijen die al in de Kamer zitten, maar ook partijen die een minieme kans maken überhaupt te worden verkozen. (o.a. GeenPeil, Jezus Leeft) Ook doen er dit jaar twee bijna expliciet allochtonenpartijen mee, te weten DENK en Artikel 1.

Het is dan ook dringen om media-aandacht. Uiteraard gaat er dan ook onevenredig veel tijd – met name in de televisiemedia – naar de allochtonenpartijen en de progressieve politici toe. Dan komen er nog weleens opvallende inzichten naar voren. De voorman Kuzu van DENK liet in een gerichte opmerking vallen dat volgens hem artsen eerder stoppen met de behandeling van patiënten met een migrantenachtergrond. Hij wil daarom dat in elk ziekenhuis een tolk Turks en Arabisch komt.

De keuze van de progressieve media lijkt Jesse Klaver voorman van GroenLinks te zijn. Hij drijft op een Obama-stijl campagne – ook naar eigen zeggen – wat voor het publiek vooral een hoop lege en vaag-emotionele woorden betekent. Denk dan aan angst, verbinden, ongelijkheid, egoïsme. Hij wil dat in zijn aankomende, progressieve regering 50 procent vrouwen zitten en denkt onder zijn leiding tegenstellingen te kunnen overbruggen.

Het spektakel van GroenLinks en DENK zorgt ervoor dat de Partij van de Arbeid het momenteel in de peilingen slecht doet. Dit is de partij die in het verleden met de progressieve en allochtonenstem vaak aan de haal ging. De lijsttrekker Lodewijk Asscher voert voorlopig een moeizame campagne, onder de slagzin ‘Alleen samen komen we echt vooruit.’ Hij is inhoudelijk wellicht wel de sterkste op het progressieve front, maar voorlopig maakt zijn optreden nauwelijks kiezers warm.

Een andere opvallende partij die het erg goed doet in de peilingen is D’66 van Alexander Pechtold. Hoewel de voorman overkomt (en vertelt) als een tweedehandsautoverkoper doet de partij het heel goed onder met name de hogere burgerij. Ze heeft een sterk imago als partij die in het onderwijs wil investeren en dit als oplossing te zien voor talloze problemen. De campagneslagzin is ‘D66 krijgt het voor elkaar’.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: