Blanke ‘kunstenaar’ Dean Hutton heeft een boodschap voor ons: FUCK WHITE PEOPLE’

In het Nationaal Kunstmuseum van Zuid-Afrika hangt momenteel een ‘kunst’werk van Dean Hutton. Deze man is fotograaf, maar hij is bovenal de Zuid-Afrikaanse evenknie van de Amerikaanse Michael Moore: corpulent, links, moraliserend, oikofobisch en uitermate arrogant. Zijn ‘kunst’werk bevat slecht drie woorden: ‘Fuck White People’.

dh8.jpg

Wie het meest zuidelijke land op het Afrikaanse continent een beetje volgt, weet dat sinds het einde van de Apartheid een ware jacht op blanke Zuid-Afrikaners gaande is. Die zogeheten ‘Plaasmoorde’ kwamen al meermaals aan bod op onze webstek en terecht. Sinds enkele decennia werden duizenden ‘Boere’ koelbloedig en zonder reden vermoord.

Maar volgens politiek artiest Dean Hutton zijn er wel degelijk gegronde redenen voor het uitmoorden van blanke gezinnen in het ooit zo welvarende land. Immers: “Blanken zijn de uitvinders van racisme en ze maakten het mogelijk dat dat racisme diep ingebakken zit in ons sociaal systeem, in de wetten, onze economie, instellingen en bij eenieder in de blanke maatschappij.” Hij noemt het “de pijn van de blanke“.

dh6.jpg
Zama Mthunzi droeg dit t-shirt tijdens een zaak omtrent zijn persoon die hangende was bij de Mensenrechtencommissie. Het vormde een inspiratiebron voor Dean Hutton voor de creatie van zijn ‘kunst’werk dat nu in het Nationaal Kunstmuseum in Kaapstad hangt.

Zijn idee voor het kunstwerk kwam er nadat hij Zama Mthunzi fotografeerde met een zelfgemaakt t-shirt waar op de rugzijde ‘Fuck White People’ geverfd was. De man droeg het naar aanleiding van een hangende zaak aangaande zijn persoon bij de Mensenrechtencommissie. Hutton zegt nu dat er wel commentaar kwam op de Fuck White Poeple, maar niet op de zin op de voorzijde van het t-shirt. Daar stond namelijk ‘Being Black is Shit’.

dh3.jpg
Dean Hutton met de eerste fase van zijn ‘kunst’werk, een hemd met daarop ‘Fuck White People’. Hij zegt dat hij het zich, ondanks de negatieve commentaren, kon permitteren om dit te dragen, omdat hij een blanke was. Zo ‘bewijst’ hij het ingebakken racisme in de maatschappij. Knettergek, als je het ons vraagt!

In eerste instantie maakte de knettergekke kunstenaar een hemd met daarop dezelfde woorden als op zijn kunstwerk. Hij liep zo rond bij wijze van experiment, zo zegt hij, om reacties uit te lokken op straat. Er kwamen uiteraard veel negatieve, tot – naar eigen zeggen – agressieve reacties op. “Maar,” zo zegt hij, “ik had het voorrecht om dat te doen volgens de publieke opinie. Ik ben immers een blanke…

De Zuid-Afrikaanse partij Vrijheidsfront Plus heeft nu een klacht ingediend en de vraag gesteld aan het Nationaal Kunstmusem in Kaapstad om het kunstwerk, dat overigens het eerste werk is dat je ziet bij het betreden van het museum, te verwijderen: “Die museum het ʼn groot verantwoordelikheid om veral in die huidige klimaat in Suid-Afrika met groter omsigtigheid op te tree en om vryheid van spraak en die uitdrukking daarvan in enige vorm sterk op te weeg teen die skade wat dit mag aanrig wat menseverhoudinge in die land aanbetref.

Aanschouw hieronder het ‘kunst’werk en meer artistieke excessen van Dean Hutton. Pilletjes tegen het overgeven zijn geen overbodige luxe, u bent gewaarschuwd!

5 comments

  1. Dat liberale blanken maf zijn, dat wist ik. Hier zie ik nog geen eens of het man of vrouw is. En om dit te “fucken”, nee dank u!

  2. De haat van OIKOFOBIE-adepten voor hun (voor)ouders getuigt van schrijnend gebrek aan respectvolle dankbaarheid om van hen het leven gekregen te hebben !

Comments are closed.