zangfeest2017Naast de IJzerwake is het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest de plaats waar de brede vaderlandslievende Vlaamse beweging verzamelen blaast.  Het is in de eerste plaats een feest van het lied, waar het samen zingen centraal staat en het Nederlandstalige lied in zijn meest verscheidene verschijningsvormen aan bod komt.  Het organiserende ANZ timmert daar bewonderenswaardig aan de weg om een breed pallet aan bod te laten komen: de heerlijke traditionele strijdliederen, maar ook het klassieke gezongen lied, oudere en modernere kleinkunst, volksliedjes, kinderliedjes…

Dit jaar staan een heleboel interessante elementen op het programma.  De muziekkapellen van KSA en VNJ zijn natuurlijk een topattractie.  Daarnaast komt Peter Van Laet van de groep Mama’s Jasje: hij brak als zanger in 1991 door in Vlaanderen met het wondermooie nummer “Zo ver weg”. In 2012 stopte de groep, maar na een stilte van 5 jaar staat hij opnieuw op de planken en brengt 2 nummers als voorbode van zijn nieuwe cd die verschijnt in het najaar van 2017.

Voor de jongeren is er Laura Omloop, die in 2009 op het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev haar liedje “Zo verliefd” bracht.   In 2014 bracht zij een nieuwe muziekalbum uit met iets meer volwassen nummers waardoor ze evolueerde van kinderzangeres naar jonge popzangeres.

Opmerkelijk wordt ook het optreden van De Geuzen, een gelegenheidsband bestaande uit Walter en Dirk Evenepoel (die de spil vormen van de groep Arjaun), Mieke Evenepoel, Wouter Struelens, Richard Hermans en Joris Van Den Cruijce.  Zij brengen een aantal politieke liederen van de voorbije dertig jaar tot leven die gezongen werden op Vlaamsgezinde volksvergaderingen, betogingen… Een bijzonder interessant project!

En als klap op de vuurpijl is er het heuglijke feit dat voor het eerst in samenzang een lied van Jef Elbers zal te horen zijn, het geniale ‘Eer Vlaanderen vergaat’.  Het ANZ nam het lied op op vraag van de Facebookpagina Jef Elbers, die het werk van deze grote kleinkunstenaar verzamelt en promoot.  Ook in de Vlaamse beweging laten de nieuwe media dus hun goede invloed gelden.

Voor al wie Vlaanderen en het zingen een warm hart toedraagt is het dus duidelijk:  zondag 26 maart vrijhouden en kaarten bestellen via de website van het ANZ.

Wij van REACT kijken intussen natuurlijk ook uit naar de toespraak van de voorzitter.  Het zangfeest moet eigentijds en gezellig zijn, maar als Vlaams Nationaal Zangfeest mag het ook nog ergens over gaan.  Dat het ANZ partituren digitaliseert en ongetwijfeld sympathieke medewerkers heeft, dat is goed en wel, maar de oproep tot Vlaamse natievorming mag toch iets krachtiger en vooral concreter geformuleerd worden.  Dat er in 2016, het jaar van de asielinvasie, vluchtelingencrisis en islamterreur op het Zangfeest met geen woord over die  onderwerpen gerept werd, dat was zelfs ronduit pijnlijk.  Met een breed publiek van VB over N-VA tot rechtervleugel van VLD en CD&V kan het Zangfeest natuurlijk geen PEGIDA-meeting zijn, en dat hoeft ook niet, maar een verstandig man als ANZ-voorzitter Erik Stoffelen moet toch in staat zijn een boodschap te brengen die onze Vlaamse en Europese identiteit bevestigt, onze tradities van Sint en Kerst verdedigt, onze taal poneert als enige aanvaardbare voertaal waar dan ook in Vlaanderen, en het geweld en de terreur van het islamisme kordaat afwijst.

Over dat essentiële thema zwijgen op een Vlaams Nationaal Zangfeest zou onbegrijpelijk zijn.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “80e Zangfeest op komst, met Peter Van Laet (Mama’s Jasje) en samenzang van lied van Jef Elbers”

  1. Een oud spreekwoord zegt : “Terwijl het schaapje blaat verliest het zijn eten.”
    Vrij vertaald : “Geen woorden maar daden.”

Trending

%d