Verkiezing Donald Trump tot Amerikaans president schept grote verwachtingen

Alsof er een bom is afgegaan bij de gevestigde orde, niet anders is het te omschrijven welke reacties de verkiezing van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten van Amerika hadden. Op 8 november 2016 won Trump de presidentsverkiezingen en dat maakt hem nu de president-elect van de Verenigde Staten. Dat betekent dat als het verdere proces normaal verloopt hij President wordt en niet Hillary Clinton, de grote favoriet van zowel de gevestigde orde daar als in Nederland en België.

Donald Trump

Donald Trump is een ondernemer, die gebouwen bouwt en deze dan verhuurt. Hij heeft altijd in het zakenleven rondgelopen en nimmer een overheidsbaan gehad. In dat zakenleven is hij zelfs failliet gegaan, maar is toch weer kunnen opkrabbelen, om uiteindelijk miljardair te worden. Daardoor is hij vanwege dit werk bekend met het besturen van een grootbedrijf en het aansturen van mensen. Heel anders dus dan Hillary Clinton (of eerdere presidenten), die al zeker dertig jaar in overheidsfuncties werkzaam is.

De uitspraken door Donald Trump, gedaan gedurende de verkiezingscampagne, brachten hoop voor werkelijke verandering naar voren. Zeker ook voor iedereen in de wereld buiten de VSA, die vaak zuchten onder het geweld en intimidatie van het Amerikaanse wereldlijke denken. Zijn uitspraken over het bouwen van een muur met Mexico, over de kwalijke rol van de mainstream media, over de internationale bankiers die Hillary Clinton beïnvloeden. Het zal bij velen – ook in Europa – de nodige sympathie hebben opgeroepen.

In Amerika zelf zal hij werk moeten maken om de werkeloosheid terug te dringen. De slechte staat van de infrastructuur van het land, de politiek-correctheid en intimidatie een halt toe roepen. Tevens het economisch over een andere boeg gooien, weg van een beleid dat nu enkel de rijken dient. Ook zal hij de immigratie moeten stoppen en de illegalen terugsturen naar hun thuislanden.

Buiten Amerika zal hij moeten stoppen met de intimidatie richting Rusland en China. Minder geld en het zelfs afbouwen van de NAVO, de Amerikaanse Ngo’s en het hele militair apparaat, zouden daarvoor juist stappen zijn. Ook het heronderhandelen van de supranationale handelsverdragen, waaronder deze met de EU, naar verdragen die werknemers banen opleveren en niet enkel meer winsten voor het bedrijfsleven.

tmda

We weten uit het verleden van bijna elke politicus dat het een wereld van verschil is van iemand die verkozen wil worden tot aan de dag wanneer deze op een politieke post zetelt. De vorige Amerikaanse president Barack Obama sprak in zijn verkiezingscampagnes over ‘verandering’ en zou binnen de VS. heel veel ten goede verbeteren. Echter op de belangrijke punten als het ontspoorde kapitalisme en de militaire buitenlandavonturen werden zaken juist behouden of zelfs uitgebreid.

Het zal erg belangrijk zijn welke personen er op de sleutelposities komen te zitten bij de regering Trump, om te zien welk beleid we gaan krijgen. Inhoudelijk is er over Donald Trump zijn plannen niet zoveel bekend en over zijn huidige team ook niet zoveel. Dus voorlopig moeten we het met zijn uitspraken doen en zijn arbeidsverleden en wachten we voor meer inzichten over en van de voornaamste adviseurs. Maar natuurlijk ook op de eerste benoemingen van zijn regering, juist op belangwekkende posities als economische- en buitenlandse zaken.

Een andere hobbel op de weg is dat, hoewel Trump de machtigste man wordt van de VS, hij heel goed rekening moeten houden met voorname machtsinstituties als het Pentagon en de CIA, die hem zullen tegenwerken mocht hij bijvoorbeeld het militaire apparaat willen afbouwen. Om nog maar te zwijgen over de macht van Wall Street die momenteel het economische denken daar domineert.

Het is nog maar de vraag of hij dergelijke krachten werkelijk goed inschat en zich hieromheen kan manoeuvreren of samen met hen richting zijn verkiezingsideeën kan toewerken. Hij zal daarbij vanwege zijn kritiek op de massale instroom van (criminele) immigranten, de politieke-correctheid, met een oppositie te maken krijgen van pro-immigratie, minderhedenclubjes en homo- en andere organisaties. Hoewel het natuurlijk de vraag is of deze niet eerder zijn kritieken zullen bevestigen voor het grote publiek.

mma
De reeds bestaande muur tussen Amerika en Mexico.

Wat we in Europa kunnen verwachten is ook maar de vraag. Trump zijn kritieken en het willen herzien van het handelsverdrag TTIP, mocht dit niet al voor zijn ambtstermijn worden getekend, zal door velen met gejuich worden ontvangen. Maar met name Trump’s kritiek op de kostbare NAVO en de agressieve campagne tegen Rusland zijn uiteraard ook verheugend. Europa zou zomaar zelf moeten gaan nadenken over haar buitenlandbeleid en dat zou dan wel moeten leiden tot het verbeteren van de relaties met Rusland.

Velen hebben vast genoten van de woorden die Trump uitsprak over Angela Merkel, de Duitse bondskanselier van wie hij terecht verweet Duitsland kapot te maken. Hij toonde met de uitspraak dat ‘Parijs is Parijs niet meer’, vooral ook aan dat hij wel over gezond verstand beschikt, door in te zien dat het verafrikaniseren van deze stad, niet een normaal, noch een verstandig beleid is.

Zal President Donald J. Trump op het denken en handelen van onze politici, van zowel de Europese Unie als in Nederland en België, een gunstig effect hebben? Vanuit Nederland lijkt het onmogelijk te denken dat er ooit iets gaat gebeuren dat niet eerst in de V.S.A. is uitgeprobeerd. Laten we dus allen kritisch afwachten wat er komen gaat, want laten we eerlijk zijn, veel slechter dan Barack Obama en wat er momenteel uit de VS komt… dat kan nauwelijks.

5 comments

 1. Dit stuk, partijpraat. Duidelijk geen visie op wat werkelijk zich afspeelde op wereldvlak. Wisseling van Moslim orde naar Joodse orde. Alles in stuk geschreven was propaganda van Trump om zoveel mogelijk stemmen te halen. En wordt door ons ook geproefd en goed bevonden. Of het wordt uitgevoerd zal de toekomst
  ons uitwijzen.

 2. Geachte, autochtonen in Vlaanderen en Nederland.
  Los van de partijdigheid. Democraat of Rebublikein.
  Toch graag even de puntjes op de i zetten. De strijd tussen Hillary en Trump was een strijd gevoerd over bestaande Wereld orden enerzijds Obama/Hillary (moslim geïnspireerd en financieel ook gesteund door dito wereld orde).
  Anderzijds Trump (Joods geïnspireerd en gesteund en gesponsord). Zijn liefde voor 100% aan Israël steekt hij al jaren niet onder stoelen of banken. De grootste populatie joden in de wereld 82,4% bevinden zich in Israel 39,5% en in de USA 42,9%. Dus de huidige overwinnaars is de wereld orde der JODEN. De verliezers De wereld orde der MOSLIMS. En wij luisterde en keken ernaar. Wat het ons zal brengen zal de toekomst uitwijzen.
  De enige boodschap blijf alert en waak over je cultuur !!!

 3. ZEKER met een Rechts genie zoals Stephen Bannon in het team om de gauchistische PoCo-Lobby en de filosemietische, pro-Zionische Lobby die de media stuurt eindelijk eens de vleugels te knippen. Te verwachten is dat tal van media in Cowboyland massaal PoCo-Hate-Speech DESinformatie zullen BLIJVEN spuwen ter doelbewuste sabotage en dat het Hollywood volksverlakkerij circus uiteraard gericht collaboratie zal plegen . HEEL Trump’s termijn lang ! Wees daar maar absoluut zeker van !

 4. Prima stuk, alle feiten zijn duidelijk benoemd en toegelicht. Hier hebben we wat aan en voor de rest is het afwachten, want dat het een ‘hell of a job’ wordt, om wijlen Pim Fortuyn te citeren, is eenieder duidelijk!

Comments are closed.