Man die Syrisch peutertje Omran fotografeerde dikke vriendjes met kinderonthoofders

Herinner u de foto van het verdronken en aangespoelde Syrische peutertje Aylan op een strand van een Turkse badplaats. Het schrijnend beeld riep toen wereldwijd geschokte reacties op. Later bleek echter dat die beelden voor een deel ‘geregisseerd’ werden. De foto moest ons een schuldgevoel geven: ‘hoe konden we toch zo onverschillig blijven bij zoveel menselijk leed’?

Enkele dagen geleden gingen er opnieuw foto’s en beelden van een vierjarig jongetje, Omran, de wereld rond. Het kind bracht het er levend van af, maar de beelden waren even schokkend als dat van Aylan. Het ventje werd vanonder het puin gehaald na bombardementen op Aleppo, zogezegd uitgevoerd door het ‘leger van Assad en Rusland’. Het grauw en bebloede aangezichtje van de 4-jarige verdwaasde Omran, moest de onmenselijkheid van het regime Assad in de verf zetten.

omm
Wel wel, kijk eens aan, plots zit er een meisje bij de kleine Omran. Zouden het toch geen spontane foto’s van de vierjarige knaap uit Aleppo zijn geweest, die de wereld rondgingen om Assad als wreedaard weg te zetten? De leugenmedia maken hun naam weer waar.

Manipulatie voor de ‘perfecte’ foto

Voor onze Vlaamse leugenpers was dat natuurlijk gesneden brood. Op geen enkel moment hebben ze de echtheid en de waarheid trachten te achterhalen.

Hoe schrijnend de beelden er ook uitzien, we kunnen opnieuw (!) spreken van een verregaande manipulatie. In onderstaande filmpje kan men zien hoe alles in scene wordt gezet. Het ventje wordt op een stoel geplaatst door een man die onmiddellijk daarop de ambulance verlaat, zodat een fotograaf, Rslam, zijn foto’s kan maken. Een tweede jongetje wordt eveneens naar de ziekenwagen gebracht, maar omdat hij er ‘beter’ uitziet, wordt hij niet ‘gefotografeerd. Door delen van de Spaanse- en Franse media werd dat opgemerkt, hier uiteraard niet.

Onthoofd kindje

De recente beelden van de kleine Omran werden vastgelegd door de 27-jarige Syrische ‘fotograaf’ Mahmoud Rslam. Maar wat blijkt nu? Fotograaf Mahmoud Rslam is niets anders dan een gewetenloze schurk die sympathiseerde (en poseerde) met de ‘rebellenmilitie’ van Noureddine Al-Zinki, die in juli jongstleden een kind onthoofdden.

mlp
Op zijn Facebook-pagina (inmiddels verdwenen) poseert Mahmoud Rslam (vooraan met blauw zweetbandje) met de leiders van Noureddine Al-Zinki, Omar Salkho en Mohammed Mayuf, heren die kinderen onthoofd(d)en.
mlp2
Bij de onthoofding van Abdallah Issa, staan de vrienden van de fotograaf Rslam, Salkho en Mayuf, te lachen.

De ‘fotograaf’ is dan misschien wel niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de gruweldaden van Noureddine Al-Zinki, hij sympathiseert er wel mee. Over welke geloofwaardigheid beschikt die schoft nog? En in een regio waar dat zootje opereert kan men bezwaarlijk gaan vertellen dat er uitsluitend ‘burgerslachtoffers’ geviseerd worden.

Gisterenmiddag kregen we op VTM beelden te zien van een jonge ambulancier uit Aleppo die de slachtoffertjes had opgevangen. Ook dat verhaal leek gestuurd en verdacht vanbuiten geleerd. Was die man wel een ambulancier? Met zo’n leugenpers stelt men immers alles in vraag en laat dat nu precies het omgekeerde effect zijn van wat de leugenmedia beogen…

4 comments

  1. Wat mij juist opviel was dat de media (vrt en vtm) juist niet berichtte dat het door bombardementen van Assad of de Russen zou zijn. In het begin vermeldde ze zelfs dat het nog ongeweten was wie er verantwoordelijk voor was. Wat een zeer raar gevoel gaf omdat het direct duidelijk was dat het hier weer over het projecteren van een slachtoffertje ging. De eerste beschuldigingen kwamen pas toen de ambulancier geïnterviewd werd (en dat was pas gisteren).
    Het waren wel degelijk spontane foto’s (en voornamelijk camerabeelden) van een handvol fotografen, dat gebeurd wel vaker bij ‘aanvallen’ dat er een heleboel personen alles op de lens wensen vast te leggen. Het jongetje wordt gewoon in de ambulance gezet, daarna volgt het meisje, daarna nog een jongetje, alle drie zijn ze vrij rustig en zien ze er hetzelfde uit. Maar persfoto’s/beelden dienen nu eenmaal steeds ‘spectaculair’ te zijn, dus nam de media enkel de beelden van het jongetje over omdat ze uit een soort van onbedwingbare subjectiviteit steevast ‘symboliek’ zoeken en daarvoor maar al te graag hun objectiviteit aan de kant schuiven.

    Wat betreft de foto van fotograaf Mahmoud Rslam met zijn extremistische vriendjes, dat zie je van mijlenverre afstand dat die gefotoshopt is (niet door React zelf uiteraard). Hetzelfde blauwe t-shirtje aan als dat hij aanhad bij het fotograferen van het jongetje en wat doet hij in godsnaam met een medisch mondmaskertje (dat onder zijn kin hangt) als hij bij zijn vriendjes staat? Het blauwe lintje rond het hoofd is tevens uitsluitend voorbehouden voor strijders (visualisering van uw eigen eenheid zodat je elkaar niet per ongeluk neerschiet) en wordt enkel gedragen bij de strijd (of er net voor, er net na). Dus dat zou willen zeggen dat Mahmoud Rslam net mee gevochten zou hebben of net mee zou gaan vechten, in zijn blauwe t-shirtje, met een medisch mondmaskertje…

    React schrijft met een golvende beweging, soms zeer goede en sterke artikels, soms gewoon ronduit slechte. Dit behoort weer tot de pulp en geeft aan dat er soms toch nog een hoop naïviteit op de redactie schuilgaat, hopelijk is het volgende artikel weer beter.

Comments are closed.