Was Nederlands referendum een maat voor niets?

srnOp 11 mei vond het kortgeding plaats dat werd aangespannen door het ‘Forum voor Democratie’ tegen de Nederlandse staat inzake het Nederlandse EU-referendum. De bedoeling van de rechtszaak was een beslissing te forceren bij de treuzelende Nederlandse regering (klik hier).

De Nederlandse regering vroeg uitstel voor een antwoord en kreeg die van rechter. Maar wel tot 22 juni. Eén dag voor het Britse referendum. Het antwoord dat gisteren binnenkwam is op zijn minst teleurstellend te noemen. De landsadvocaat stelt in zijn repliek dat de regering niet verplicht is de wet uit te voeren en de rechter de regering niet kan dwingen tot de uitvoer daarvan. De brief en het antwoord van het Forum voor Democratie is hier terug te vinden.

De rechtbank heeft nu de zaak aangehouden tot 6 juli voor ‘beraad comparitie’. Dat betekent dat zij op 6 juli aanstaande beslist of er een zitting (een zogenoemde ‘comparitie van partijen’) wordt gehouden waarop zij partijen vragen kan stellen en partijen hun standpunten nader kunnen toelichten. Kort na 6 juli zal dan een datum voor die zitting worden bepaald.

De tactiek van vertraging van de Nederlandse regering heeft gewerkt: de beslissing met betrekking tot het intrekken van het associatieverdrag met Oekraïne is dan over het Nederlandse voorzitterschap van Europese Unie en het Brexit referendum heen getild.

Maar wat in het vat zit verzuurt in deze dan een beetje, uiteindelijk heeft de Nederlandse premier Rutte een beslissing te nemen:

  • Intrekking van de handtekening onder het associatieverdrag met gezichtsverlies in Europa tot gevolg.
  • Het raadgevend referendum naast zich neerleggen, met groot zetelverlies en ontbinding van zijn kabinet tot gevolg.
  • Het verdrag op één of twee punten aanpassen en laten passeren.

Het is nog even afwachten tot de Nederlandse premier politieke moed toont.

One comment

Comments are closed.