Artsen Zonder Grenzen aan alle personeel: “Doe mee aan de ramadan…”

We schreven eerder over de kruiperige houding van politici en onderwijs ten aanzien van de islamitische vastenmaand, beter beken als ramadan. Artsen Zonder Grenzen is in hetzelfde bedje ziek en verspreidt een folder onder de vrijwilligers met enkele richtlijnen om geen last te zijn voor de vastende moslims.

dos-and-donts kl

Met enkele ‘do’s‘ en ‘don’t’s‘ worden de medewerkers en dokters van de in 1971 opgerichte Médecins Sans Frontières gewezen op een aantal tips die men het best kan volgen, wil men de ramadannende moslims niet tegen de borst stoten. Hier gaan we.

DOEN

 • Wens ze een Ramadan Karim of Ramadan Mubarak!
 • Wees geduldig, mensen die urenlang vasten kunnen gevoelig zijn en gemakkelijk gestresseerd.
 • Toon begrip voor de mensen die aan de ramadan meedoen.
 • Wens hen een vrolijk Eid of Eid Mubarak (de islamitische versie van Pasen).

NIET DOEN

 • Eten (of op een kauwgum kauwen), drinken of roken tijdens de vastenuren.
 • Discussiëren over religieuze thema’s of over het vasten zelf.
 • Iemand overtuigen om niet te vasten.
 • Vragen of iemand vast of niet, tenzij je een dokter of verpleegster bent.
 • Open of strakke kleding dragen.

Deze richtlijnen zeggen bijna hetzelfde als: “de moslims vasten, doe dus maar mee!” Oordeel vooral zelf, maar volgens ons is dit de wereld op zijn kop…

dos-and-donts

9 comments

 1. Steun die “Grenzeloze Mijnheer Doktoors” niet wanneer ge weer hun bedelpost in de brievenbus krijgt. Dat ze zich door de Arabische Petrolboeren laten sponsoren !

 2. de krankzinnigheid is dus kennelijk ook al bij artsen geheel voltooid

 3. Euhm. Volgens mij zijn dit instructies voor mensen die hulp verlenen in bijvoorbeeld Afrika, waar veel moslims leven. Dit zijn geen instructies over hoe je in Nederland of in België om moet gaan met de mensen die aan de ramadan doen. Volledig uit zijn context gehaald met een suggestieve inleiding.

  1. Deze folders werden vooral verdeeld in de opvangkampen voor asielzoekers tijdens de huidige crisis. Ook in Calais werden deze folders verspreid.

  2. Klopt Paul, maar het getuigt van een mentaliteit die zich razendsnel aan het verspreiden is, samen met de kolonisten en hun islam, en dat verdient wel een woordje aandacht. Trouwens … die artsen zonder grenzen, daar heb ik zware bedenkingen bij. Een onwrikbare natuurwet zegt dat hij die niet voor zichzelf kan zorgen ten onder gaat … wat zich momenteel ook hier bij ons aan het voltrekken is. Anderen helpen op zo’n grote schaal gaat altijd gepaard met poenpakkerij, politiek misbruik en misplaatst altruïsme.

  3. Maar het is een EUROPESE organisatie die daar wat BESCHAVING zou kunnen brengen, zoals onze missionarissen , Paters van Scheut, dat vroeger bij Afrikaanse negers deden !

 4. Zijn jullie nu helemaal zot geworden of wa???????Ik zal zoiets resoluut weigeren.Ik ben belg,geen moslim.Jullie zou verlegen moeten zijn om zoiets te vragen.Schandalig vind ik dat.

Comments are closed.