Acteur Jean ‘Léon’ Reno: “Moslims willen zich niet integreren…”

Voor de modale filmliefhebber is Jean Reno zeker geen megaster, maar ook geen onbekende. Integendeel, hij hoort thuis in het rijtje van de betere Franse acteurs die ook in anderstalige films aardig hun man kunnen staan. Hij werd geboren in het Marokkaanse Casablanca, zijn werkelijke naam is don Juan Moreno y Herrera Jimenez en zijn ouders waren afkomstig uit Andalusië.   Vandaag woont de man met zijn gezin in New York.

jeanreno

Jean Reno verwierf voornamelijk bekendheid door zijn schitterende vertolking in de film Léon, waarbij een huurmoordenaar (Jean Reno) zich over een twaalfjarig meisje uit een probleemgezin ontfermde. In 1995 werd hij daarvoor in Cannes met de César voor de beste acteur bedacht. Hij speelde ook mee in de Da Vinci Code en in de Pink Panther-films.

Wat heeft die Jean Reno dan wel gedaan omdat hij hier aan bod komt ? Wel, op zijn beurt – enkele mediafiguren gingen hem al vooraf – heeft hij een stok in het islamofiele hoenderhok geworpen. In een interview in de Spaanse krant El Mundo gaf Reno een interview weg dat niet iedereen zal aanstaan:

“Als men de nieuwe samenstelling van de Europese bevolking bekijkt, dan zijn het altijd niet-moslims die zich perfect weten te integreren. Met zij, die de wet boven de religie aanvaarden, zijn er amper problemen. Omgekeerd lukt het niet, het zal nooit lukken. Hoewel ik over de Franse nationaliteit beschik, ben ik niet voor 100% Fransman, ik heet niet Gérard Depardieu, die ik waardeer. Frankrijk respecteert me, gaf me medailles, maar toch blijf ik in de eerste plaats een Spanjaard. Maar dat gevoel heeft me niet weerhouden om als Fransman te leven en me te gedragen naar de normen van dat land dat me met open armen verwelkomde.”

Benieuwd of Jean Reno nog in aanmerking zal komen om een César in de wacht te slepen. Overbodige vraag? Waarschijnlijk. Het politiek-correcte filmfestival van Cannes aanvaardt geen afwijkende meningen…