Internetheld: “Die domme flik had eens een goed pak slaag nodig.”

Tijdens de jongste vakbondsbetoging werd hoofdcommissaris Vandersmissen tegen de grond geslagen. Een daad die je meteen veroordeelt, al is het maar omwille van het feit dat de dader langs achteren aanviel. Toch staan we even stil bij de argumenten die volgens sommigen “aanleiding gaven” tot deze aanval.

pcvds

Hetgeen ook ons meteen opviel bij de beelden van het gebeuren was het wild om zich heen spuiten met peperspray door de hoofdcommissaris. Daarnaast droeg de man geen gevechtsuniform en liep hij ogenschijnlijk alleen. Waar zaten zijn troepen, met andere woorden en wat deed hij daar dan?

Volgens de verklaring van de lokale politie “beschermde Vandersmissen zijn agenten in burger“. Dat kan je overigens duidelijk zien in het filmpje. “Op de beelden zien we hoe de onderhandeling met de betogers fout loopt,” verklaart Brussels politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “De agenten in burger kunnen geen dialoog aanhouden met de relschoppers en worden aangevallen. Om hen te beschermen beslist de commissaris in het moment om te chargeren op de manifestanten, nog voor de agenten in gevechtsuitrusting hem hebben bereikt.

We willen dit gerust begrijpen, maar stellen vervolgens toch vast dat de commissaris wel erg onhandig te werk gaat. Het lijkt wel of de man een paniekaanval te verwerken krijgt en als een hyperkineet iedereen – buiten de agenten in burger – voorziet van een lading peperspray. Ons lijkt dat weinig professioneel. Hetzelfde verhaal zien we bij het filmpje een tijd geleden van een agent die de trappen en slagen van zijn leven krijgt nadat hij omsingeld geraakte door relschoppers. Achteraf bleek hij amper opgeleid te zijn geweest voor dat soort situaties.

Zeggen we dan “eigen schuld dikke bult”? Neen. De laffe daad om een agent langs achteren aan te vallen, met een steen dan nog, moet zwaar bestraft worden. Jezelf echter in een wespennest van woedende betogers gooien, lijkt ons anderzijds het domste wat je kan doen. De hoofdcommissaris had bij de agenten in burger moeten blijven en hij had zich vervolgens moeten terugtrekken. Zo snel mogelijk. Hoe je het verhaal ook bekijkt, dat gebeurde niét. Het gevolg is gekend. Gelukkig heeft men de dader, een PTB’er (de Franstalige PVDA volgens zijn Facebook-profiel), gearresteerd.

Er werd overigens “gedanst” door andere vakbondsmilitanten en -sympathisanten na de beelden van de aanval. Even een kleine greep uit de steunbetuigingen aan … de dader:

c1c2c3c4c5c6c7c8c9

2 comments

  1. Verstand is ver te zoeken bij flikken. Een beetje politieschool (6 maand) en ‘t is al gedaan qua studie, in ‘t beste geval nog een criminologiestudietje erbij (en daar worden ze er toch al preferent ‘doorgelaten’). Van iemand die meer 4000 euro netto (!!) verdient en met dito pensioen later verwacht ik toch een beetje meer verstand. Maar ja, ze denken dat ze baas boven baas zijn…

  2. Rechtvaardigheid is al geschied. Aanvaller is al op vrije voeten gesteld.
    (ironische bedoeld)

Comments are closed.