ovNa een dag vertraging is dan toch de uitslag van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen bekend: de (ex-)groene onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen wint met amper 31.026 stemmen verschil van de nationalist Norbert Hofer van de FPÖ.

De officiële uitslag luidt: Alexander Van der Bellen: 2.254.484 stemmen, ofwel 50,3% en Norbert Hofer: 2.223.458 stemmen, ofwel 49,7%. Het verschil kan bijna niet kleiner zijn, maar Hofer betwist de zege van VdB niet.

ou

Hofer en FPÖ-voorzitter Strache hebben dan wel deze slag verloren, electoraal zitten ze op rozen. Deze verkiezing is immers te vergelijken met een presidentsverkiezing in Frankrijk. De twee rondes zorgen voor een foute voorstelling van het kiespubliek bij de tweede ronde. Immers, wanneer een rechtse kandidaat de tweede ronde haalt, scharen zowat alle andere partijen zich achter de tegenkandidaat. Een vreemd gebeuren in de meeste gevallen, aangezien gezworen politieke vijanden plots arm in arm staan…

We kunnen dus met zekerheid zeggen dat Hofer 50% van de Oostenrijkers bewust voor de FPÖ heeft laten stemmen, maar in het andere kamp heeft men deze wetenschap niet. Daar heeft misschien 20% voor Van der Bellen gestemd, terwijl de overige 30% stemde ‘tegen extreem-rechts’, wat dat laatste ook mag betekenen. Maar het verschil is zo miniem dat de zege toch zuur zal smaken bij de gevestigde partijen in Oostenrijk. De hoofdredactrice van de Oostenrijkse krant der Standard, Alexandra Föderl-Schmid, windt er zoals voorspeld geen doekjes om: “Een stemming tegen rechts“.

In het pro-EU-kamp vegen ze ondertussen het angstzweet van de voorhoofden. Manuel Valls: “Ik ben blij dat de Oostenrijker het populisme en het extremisme teruggedrongen heeft. Heel Europa moet hieruit leren!” Van een populistische retoriek gesproken. Ook de Oostenrijkse EU-commissaris Johannes Hahn feliciteert VdB: “Het is belangrijk dat er een president werd gekozen die de EU-belangen verdedigt.” Gerhard Schmid van de linkse SPÖ is blij met de stand van zaken: “Hij gaat een president voor alle Oostenrijkers zijn,” zo zegt hij. Met amper 50% van heel Oostenrijk achter zich durven we hier toch aan te twijfelen…

Nog even de uitslagen per landsbond waarvan Hofer er uiteindelijk 5 won en Van der Bellen 4:

Wien – VdB 63,3/Hofer 36,7

Niederösterreich – Hofer 52,9/VdB 47,4

Oberösterreich – VdB 51,3/Hofer 48,7

Burgenland – Hofer 61,4/VdB 38,6

Steiermark – Hofer 56,2/VdB 43,8

Kärnten – Hofer 58,1/VdB 41,9

Salzburg – Hofer 52,8/VdB 47,2

Tirol – VdB 51,4/Hofer 48,6

Vorarlberg – VdB 58,6/Hofer 41,4

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “Presidentsverkiezing Oostenrijk: 49,65% voor FPÖ – 50,35% voor de rest”

 1. andre lauvrijs

  lees in golfbrekers over fraude met stemmen in oostenrijk

 2. Geklopt op de eindmeet !

 3. Er zal wel gesjoemeld zijn ,dat is een zekerheid waar ik niet aan twijfel
  Dat is niet nieuw in verkiezingen en al meer gebeurd maar de publieke
  opinie en waarachtige aanha ng van 50 procent zal nog wel toenemen!
  En er zal een periode komen waar alle maskers zullen afvallen!Liliane

 4. Verloren vlak voor de eindmeet. Heel jammer. Anderzijds: een stevig-rechtse kandidaat heeft wel vlotjes de helft van de bevolking achter zich gekregen. Hoopgevend, ook voor hier bij ons.

 5. Hadden er geen vreemdelingen in Oostenrijk gezeten dan had de FPÖ gewonnen.

Trending

%d