Referendum in Nederland: 61,1% tegen EU-verdrag

De Nederlandse kiezer heeft bij een raadgevend referendum met 61,1% een duidelijke boodschap afgegeven aan de Nederlandse regering. De vraagstelling ging over het associatieverdrag dat de EU heeft afgesloten met Oekraïne.

rneo

De uitslag kwam als een mokerslag aan bij de Nederlandse politiek. Europese politici krabben zich eveneens in de haren over het ‘opstandig’ Nederlandse volk. Het is de tweede keer dat de Nederlanders een lange neus trekken. In 2004 stemden zij immers de Europese grondwet weg.

Sinds juli 2015 is er het raadgevend referendum ingegaan. Met 300.000 handtekeningen is de regering verplicht er één te organiseren. Het populaire en eigengereide GeenStijl pakte samen met het Burgercomité EU van Thierry Baudet de handschoen op. Met de hulp van honderden vrijwilligers werden er geen 300.000 maar … 427.939 handtekeningen opgehaald.

Voorafgaand was er veel tumult en de Nederlandse regering werkte een plan uit om het referendum tegen te werken. Zo werden het aantal kieslokalen teruggeschroefd met 15%. Vele dorpen en gemeenten hadden zo plots helemaal geen enkel kieslokaal meer. Regeringsgetrouwe vakbonden riepen zelfs op om geen stem uit te brengen…

Afgelopen woensdag was er dan het veelbesproken referendum. De uitslag was meer dan duidelijk: 32,3% van de stemgerechtigden brachten een stem uit en 61,1% daarvan stemde tegen het associatieverdrag. Volgens de wet is de premier gedwongen het associatieverdrag nu in te trekken: Artikel 11Indien onherroepelijk is vastgesteld dat een referendum heeft geleid tot een raadgevende uitspraak tot afwijzing, wordt zo spoedig mogelijk een voorstel van wet ingediend dat uitsluitend strekt tot intrekking van de wet of tot regeling van de inwerkingtreding van de wet.”

De regeringspartijen met liberalen en socialisten zitten nu met een heel groot probleem. Het verdrag toch ratificeren is naast de wet overtreden ook nog eens politieke zelfmoord. De liberale VVD en de socialistische PvdA behaalden respectievelijk 41 en 38 zetels bij de jongste verkiezingen. Een meerderheid van 79 van de 150 zetels. In de peilingen voorafgaand aan het referendum kwamen ze uit op respectievelijk 24 en 8 zetels. Amper 22% van het electoraat.

Afwijzen van het verdrag is op Europees niveau praktisch niet mogelijk. De EU heeft namelijk al een bankgarantie aan Oekraïne afgegeven van 36 miljard euro. Dat land kan dat geld dus spenderen zonder tegenprestatie, als het verdrag niet doorgaat. Merkel wond er vrijdag geen doekjes om: ‘Wij hebben er alle belang bij dat de weg van Oekraïne naar de EU leidt,’ zei Merkel tijdens een persconferentie. Volgens haar zal Nederland moeten samenwerken met de Europese instituties om tot een oplossing te komen.

Het beloven nog spannende politieke tijden te worden in Nederland. Plegen de Nederlandse regeringspartijen zelfmoord of draaien ze de EU financieel de nek om?

referendumuitslag
Rood zijn de gemeentes waar een meerderheid tegen stemde, groen de gemeentes waar een meerderheid voor stemde.

6 comments

  1. De site van Geenstijl had dezelfde vraagstelling neergezet. Bijna 100.000 mensen hadden er gestemd en 83% was tegen! Hoeveel duidelijker kan het nog worden? Opiniepeilers doen het met minder ondervraagden. Linkse betogingen op straat doen het met VEEL minder, maar krijgen, ondanks alle schade die ze aanrichten aan particulier eigendom, toch alle waardering en ruimte in pers en politiek.
    Deze ‘rechtse’ mensen bewandelen keurig, en ZONDER geweld, de paden die ter beschikking staan. Hun meerderheid van mening is overduidelijk. Toch is hoon hun deel, ondanks hun zeer correcte optredens!
    Links geweld krijgt alle sympathie, zelfs als het een kleine groep demonstranten betreft.
    Ik denk aan die walgelijke linkse groep die ging demonstreren tegen racisme, na de moorddadige aanslagen op kinderen, vrouwen, meisjes, vaders en moeders, door moslims. Totaal ziek, zo’n reactie. Niettemin: alle egards in pers en media!!

  2. De gevestigde Haagse macht vreest met referenda een ‘Europese lente’ waardoor uiteindelijk, zoals blijkt in veel Arabische landen, alleen maar chaos en ellende ontstaat. Probleem is echter dat politici aanzienlijk slechter betaald worden dan in het zakenleven. Dus de ècht begaafde mensen gaan dan ook niet hun carrière zoeken in de politiek. Bij degenen die dat wèl doen, komt hun optreden dan ook veelal zwak en stuntelig over bij het grote publiek, waardoor er een sterk groeiende behoefte ontstaat bij belastingbetalende burgers om via referenda mee te besturen en inspraak gaan afdwingen

Comments are closed.