Slowakije trok afgelopen zondag naar de stembus voor een nieuw parlement. Een verkiezing die met argusogen door andere Europese landen werd gevolgd. In juli zal Slowakije namelijk de voorzittershamer voor de Europese Unie mogen ontvangen. Dit voorzitterschap rouleert per half jaar tussen de EU-lidstaten.

SNS-eu

De socialisten, verenigd in SMER en onder leiding van Robert Fico, zetten ongewoon hard in op een anti-immigratiestandpunt. De kiezers lieten zich hierdoor niet in de luren leggen en SMER ging terug van 44,4% naar 28,3% van de stemmen. De liberalen behaalden 12,1% van de stemmen en de conservatieven haalden 11% binnen.

De nationalisten presenteerden zich aan de kiezer met twee partijen. Bij de vorige verkiezingen werd de kiesdrempel niet gehaald. De SNS behaalde deze keer 8,6% en de L’SNS 8%. Samen 16,6% oftewel 29 van de 150 zetels. De SNS zette in op een duidelijk anti-islam- en immigrantenprofiel. Momenteel de twee grootste zorgen voor de Slowaken. De SNS is een partij die verandering wilt via het parlement.

kotleba
Marian Kotleba, leider van L’SNS.

De L’SNS, onder leiding van Marian Kotleba, is meer gericht op buitenparlementaire acties met zetelwinst tot gevolg. Kotleba won verrassend de verkiezing tot gouverneur van een zuidelijke provincie in 2013. In het verleden organiseerde hij – met een inmiddels verboden voorganger van zijn partij – de ‘L’SNS anti-Romazigeuner demonstraties’, die uitmondden in gewelddadige confrontaties. L’SNS behaalde in totaal 8% van de stemmen, waarbij het aandeel van de 18 tot 23-jarigen maar liefst 23% bedroeg.

 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

6 reacties op “Slowakije maakt een ruk naar rechts”

  1. Enkele delen van het huidige Slovakije kwamen wel onder Ottomaanse heerschappij. Daarnaast zuchtten de andere Slovaakse gebieden onder de voortdurende spanningen en steeds terugkerend wapengekletter tussen Ottomanen en Habsburgers.

  2. Ja, de Oosteuropeanen hebben dankzij hun ervaringen met het communisme beter dan wie ook begrepen dat het multiculturalisme een zoveelste linkse utopie is, die wel falikant moet aflopen. Het is dat de taal zo moeilijk is of ik zou met plezier naar daar verkassen. Ex oriente lux.

  3. Het VOLKSNATIONAAL bewustzijn bij de EigenVolkse Europeanen neemt gelukkig OVERAL in Fort Europa toe, tot spijt van elke PoCo-pipo/pipa die het benijdt !

  4. Alles ten zuidoosten van Wenen was bezet gebied maar Slovakije was dat wrede lot niet beschoren. Landen als Hongarije en Servië hadden hier het meest onder te lijden.

  5. Hebben de Slowaken ook de knut van de Ottomanen gekend?Alles wat ten oosten van Wenen is was door de Ottomanen bezet.Als ik me niet vergis.

    1. Neen, Slowakije is nooit bezet geweest door de Ottomanen/Turken, het maakte toen deel uit van het kleine stukje Hongaarse Koninkrijk dat onbezet bleef, hierdoor werd Bratislava (Pressburg/Pozsony) zelfs tijdelijk de hoofdstad van het koninkrijk Hongarije.

Trending

%d bloggers liken dit: