ReAct sprak met Daniel Friberg, auteur van ‘De Terugkeer van Echt Rechts’

NSV! Antwerpen organiseert deze vrijdag een lezing met de auteur Daniel Friberg, die net zijn boek ‘De Terugkeer van Echt Rechts’ heeft uitgebracht. Voorafgaand aan zijn lezing deze vrijdag had React een korte ontmoeting met Friberg. Daniel Friberg, MBA, is CEO van het Zweedse mijnbouwbedrijf Wiking Mineral en was één van de stichtende leden van de Zweedse metapolitieke denktank Motpol. Hij kent een lange geschiedenis bij de Zweedse politieke oppositie en is ook één van de oprichters van Arktos (lees hierover meer door te hier klikken).

Beste Daniel, kan je ons iets meer vertellen over Arktos en Motpol?

dfDe Nieuw Rechtse denktank Motpol (‘tegenpool’ in het Zweeds) werd in 2006 opgestart om een leegte op te vullen in het Zweedse politieke debat en viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Er was een leegte omdat er in het ‘Zweedse rechts’ geen sprake was van ‘Echt Rechts’ of ‘Traditionalisme’. Gedurende deze jaren hebben we het publieke debat trachten te beïnvloeden met voornamelijk ‘Nieuw Rechtse’ ideeën en concepten. De traditionalistische ideeën van Evola, Schuon en Guenon, alsook een lange lijst van andere politieke denkers uit het hele politieke spectrum. Voornamelijk alternatief rechts en in sommige gevallen zelfs alternatief links.

De uitgeverij Arktos werd in 2009 opgestart met voornamelijk dezelfde redenen, maar dan met een internationale focus. Onze missie is heel simpel: de ideeën van de belangrijkste denkers van onze tijd zo wijd mogelijk verspreiden. Hedendaags zijn we het huis voor Europees Nieuw Rechts in het Engels geworden. We hebben al boeken uitgebracht van Alain de Benoist, Guillaume Faye, Dominique Venner, Alexander Dugin, en Julius Evola, alsook boeken van andere denkscholen.

Ik wil ook even onze nieuwe webstek ‘Right On’ vermelden. Met deze website proberen we het perspectief van Echt Rechts te brengen op zowel cultuur als politiek voor een Engelstalig publiek. We trachten een meer Europese kijk te geven dan wat er op andere rechtse sites voor een Engelssprekend publiek wordt aangeboden.

Waar gaat jou boek ‘De Terugkeer van Echt Rechts’ over ?

Het boek probeert drie dingen te bereiken. Allereerst een overzicht te bieden aan de radicale politieke veranderingen die gedurende de voorbije halve eeuw hebben plaatsgevonden in het Westen, en hoe deze veranderingen mogelijk zijn geweest door de metapolitiek van links. Daarnaast wil ik ook principes en ideeën bieden voor Rechts in Europa en in het Westen. Uiteindelijk wil ik ook dat het boek dient als een introductie tot onze ideeënwereld. Door mensen te inspireren en te onderwijzen groeit ons aantal aanhangers in de hele wereld en kunnen we deze dus ook veranderen.

In jou boek heb je het over het ‘valse’ rechts. Wat bedoel je met dit valse rechts en wat betekent dan ‘Echt Rechts’ voor jou ?

df2Het valse rechts is simpelweg liberaal-rechts en het rechts dat enkel in naam rechts georiënteerd is terwijl ze volledig zijn gecapituleerd voor het linkse wereldbeeld en de ziekte van het Cultureel Marxisme. Het is niet het echte rechts en het is zeker ook niet de politieke beweging die Europa verdient en nodig heeft in deze donkere tijden. Het wordt dus hoogdringend tijd dat we ze naar de vuilnisbelt van de geschiedenis verdrijven.

Je bent afkomstig uit Zweden. Een land dat volledig vernield wordt door het politieke correctheid en het Cultureel Marxisme. Hoe is het zover kunnen komen in Zweden/Europa en wat kunnen we hiertegen doen ?

Zweden lijdt aan dezelfde ziekte als de rest van het Westen – Cultureel Marxisme en diens onderdelen: feminisme, multiculturalisme, oikofobie, anti-racisme, … De reden dat Zweden er bovenuit steekt is omdat deze ziekte in mijn land al verder ontwikkeld is. Hier zijn veel verklaringen voor. We hebben bijvoorbeeld de afgelopen 200 jaar geen oorlog meer gevoerd. Dit heeft ons volk, onze nationale identiteit en de mannelijke idealen van onze maatschappij verzwakt. Daarenboven is ook de kliek van linkse intellectuelen, waarvan velen afkomstig zijn uit Polen en die door de opflakkering van het antisemitisme in de jaren ’60 naar Zweden zijn verhuisd, zeer succesvol geweest in het doordrukken van hun Cultureel Marxistische agenda die hierdoor zo goed als onze staatsreligie is geworden.

De oplossing hiervoor is dezelfde als voor elk ander Europees land. We moeten met hen de oorlog aangaan op een metapolitiek niveau en succesvoller dan hen worden. Met dit doel voor ogen moeten we een sterkere grip op de media en de cultuur verkrijgen waardoor we de meningen beter kunnen ‘beïnvloeden’. Op deze manier kunnen de groeiende ontevredenheid over massa-immigratie en de linkse ideologie op een constructieve manier gebruiken. We moeten ook beseffen dat deze oorlog op verschillende niveaus wordt gevochten en dat we – los van de metapolitieke strijd – ook politieke partijen nodig hebben om onze ideeën uit te dragen en te legitimeren.

Er moet ook een focus zijn op het uitbouwen van een financiële macht. Ik geloof niet in een monolithische organisatie, maar in een geïntegreerd, meerledig netwerk van verschillende organisaties, bedrijven, partijen, mediaplatformen, studentenverenigingen,… die door een gemeenschappelijke doel de politieke ontwikkelingen in eenzelfde richting duwen. Een richting die het mogelijk maakt dat onze beschaving het overleefd.

Europa beleeft donkere tijden. Sommige mensen beweren zelfs dat de val van onze beschaving nabij is. Geloof jij ook dat dit zo is en wat is jou boodschap voor de mensen die dit geloven?

We beleven in Europa inderdaad donkere tijden, onze hele beschaving en diens biologische fundamenten worden bedreigd op een manier die we nog nooit ervaren hebben. Maar om diezelfde reden beleven we ook interessante tijden, een tijd die de mogelijkheden biedt voor ‘heroïsche’ daden. Daarom moet men niet wanhopen en in plaats daarvan dit als een unieke kans beschouwen om deze uitdagingen het hoofd te bieden en iets werkelijk belangrijks met je leven te doen. Weinig mensen hebben het voorrecht om in zulke definiërende tijden te leven. Beschouw het daarom als een kans op een groot avontuur waarbij jou daden de loop van de geschiedenis kunnen beïnvloeden.

Heb je nog een laatste boodschap voor de mensen die vrijdag naar jou lezing komen ?

Ik vind het een eer om in Vlaanderen te mogen spreken en hoop dus de mensen die door mijn boek en boodschap zijn aangetrokken daar te zien. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn boek, dat is vanaf heden ook in het Nederlands beschikbaar via Arktos en is uiteraard ook deze vrijdag te koop op de lezing. Als je benieuwd bent naar eerdere teksten dan kan men deze lezen op onze internationale alternatieve site RightOn.

http://www.arktos.com – https://www.righton.net
Info over de lezing NSV! Antwerpen.

df3

4 comments

  1. Tiens en ik dacht toch dat die Friberg een eminent exponent van de filosemietische , pro-Zionistische Lobby was !

    1. Op die foto gelijjkt hij heel erg op “Simon” van het bekende joodse zangduo “Simon & Garfunkel”, die monumentale kuntswerkjes afleverden, zowel musicaal als textueel en die na tientallen jaren nog steeds niet verschaald zijn.

  2. Wat wordt er in deze tekst eigenlijk bedoeld met de “biologische fundamenten” van onze beschaving.

Comments are closed.