In januari dit jaar sloot Servië met de NATO een samenwerkingsovereenkomst af die door het parlement aldaar werd bezegeld. De overeenkomst – gelijk aan de overeenkomsten die Macedonië, Bosnië-Herzogovina en Montenegro afsloten – houdt onder meer in dat NATO medewerkers diplomatieke onschendbaarheid genieten met de daaraan gekoppelde bewegingsvrijheid.

Protest-protiv-NATO-a-u-Beogradu-Cast-otadzbine-te-poziva-na-anti-NATO-skup
Enter a caption

De protestslogan tegen het akkoord tussen de NATO en Servië: “Niet in mijn naam! Neen aan de oorlog, neen aan de NATO”

Windhaan Vučić

Huidig eerste minister Alexander Vučić pleegt daarmee niet alleen totaal verraad aan zijn eigen verleden als radicaal nationalist en ooit zeer dicht bij Vojislav Šešelj staand in zijn Servische Radicale Partij (SRS), maar nu definitief aan heel de geschiedenis, het heden én de toekomst van de Servische natie.

We stelden in ReAct al eerder dat de houding van Vučić onbetrouwbaar scheen en corrupt. Het akkoord met de NATO bevestigt wat we vreesden. Het enige positieve is dat de moegetergde Serviërs de man die van corruptiebestrijding en dergelijke zijn actiepunt maakte, door de kiezers zwaar zal afgestraft worden.

anti-nato-n-660x330
Enter a caption

Duizenden Servische betogers wijzen het samenwerkingsakkoord met de NAVO af (Belgrado, 20 februari 2016)

Vele duizende Serviërs, waaronder opvallend veel jongere mensen, betoogden in Belgrado en elders in Servië tegen het akkoord. Het volk is duidelijk niet vergeten hoe Servië, Kosovo inbegrepen, tijdens de illegale oorlog zwaar door de NATO werd gebombardeerd in 1999.

‘Humanitaire bijstand’

Het was niet echt geweten, maar sedert enkele jaren wordt het Servische leger getraind door de Ohio National Guard. Er waren onder meer oefeningen in Duitsland en het VS leger pakt er mee uit op de eigen website. 80% van de Serviërs is, volgens een opiniepeiling, tegen de samenwerking, maar dat zal de machtsgeile en geldbeluste Servische eerste minister worst wezen. Hoe hij ook als de onschuld zelve mag overkomen, deze jurist van opleiding, zijn politieke daden bulken uit van het verraad aan het eigen land, aan bondgenoot Rusland en aan voormalig vijand ‘Het Westen’.

Vučić gebruikt het argument ‘humanitaire bijstand’ om het samenwerkingsakkoord met de NATO goed te praten. Dit zou immers nodig zijn om de veiligheid van de Serviërs in Kosovo en Montenegro te verzekeren. Om te bewijzen hoe goed de VS (wat is de houding van al die andere kwallerige NATO-leden in feite?) wel is, financierde de VS een kleuterschool en muziekschool (130.000 $) in het plaatsje Bujanovac aan de Servisch Montenegrijnse grens.

Rusland, historische bondgenoot van Servië en economische en militaire steunpilaar van het land, kan er niet mee lachen. De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, mevrouw Maria Zakarova, noemde de houding van Servië deze van het bekende ‘Stockholmsyndroom’ waar de dader het slachtoffer zijn sympathie afdwingt.

564729_tan2016-2-19-142233376-1_f
Enter a caption

Spandoek: “Nooit bij de NATO”

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “NATO en volksverraad in Servië”

  1. Zeg nu eens eerlijk, mensen, welke politicus is betrouwbaar? Waarom zou deze het dan wel moeten zijn? Die man beoefend alleen politiek volgens de ongeschreven wetten tradities en geplogenheden van het beoefenen van politiek.

Trending

%d