N-VA wil 11 juliviering niet langer in Brusselse stadhuis

Terwijl in heel Vlaanderen de 11 julivieringen stilaan een vaste waarde worden, heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) plannen om de Brusselse 11 juliviering weg te halen uit het Brusselse stadhuis. Een onbegrijpelijke keuze waar zelfs Groen en sp.a tegen zijn.

gbdf
Werd de Vlaamse Leeuw voor de laatste keer gezongen in het Brusselse stadhuis? Als het van Geert Bourgeois (N-VA) afhangt, wél…

Over de invulling van de talrijke 11 julivieringen gaan we nu niet uitweiden, maar het is een positief gegeven dat het feest van de Vlaamse gemeenschap in zowat alle Vlaamse gemeenten gevierd wordt. Wat de Guldensporenviering in Brussel betreft gaat het echter meer om een symbolische daad dan om een feestdag met pensen en muziek. Bourgeois wil deze feestviering verhuizen van het stadhuis naar bijvoorbeeld de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). “Kan niet!” roepen de Vlaamse partijen die nog enkele zetels wisten te behalen in het bijna volledig verfranste Brussel.

Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V): “Het voorstel is verwonderlijk. Het zou een einde maken aan een traditie waar wij, Brusselaars, lang voor gevochten hebben. De toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement in het Brussels stadhuis is niet alleen een statement door de inhoud en het moment, maar ook door de plaats. Het onderstreept dat de 19 Brusselse gemeenten integraal deel uitmaken van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een hart onder de riem voor elkeen die zich Brusselse Vlaming of Nederlandstalige Brusselaar noemt. Blijkbaar wordt het belang hiervan niet aangevoeld. Of speelt er iets anders?

Ans Persoons (SP.A), schepen in de Stad Brussel: “Ik geloof niet dat hier enkel praktische overwegingen meespelen. Elk jaar vieren de Franse en de Vlaamse Gemeenschap hier hun feest. Het stadhuis verlaten is geen ‘verhuis van locatie’ maar een symbolische daad met een politieke boodschap: het is de uitgestoken hand van Brussel weigeren, het is Vlaanderen opsluiten onder Vlamingen, het is (nog meer) afstand nemen van Brussel en België.

Voormalig schepen Bruno De Lille (Groen): “Toen ik Vlaamse schepen was, waren er geregeld Franstalige stemmen die deze feestviering van de Vlaamse Gemeenschap uit het stadhuis wilden jagen. Het is mij (en mijn collega’s na mij) steeds gelukt om het College van Burgemeester en Schepenen ervan te overtuigen dat het erg belangrijk is dat Brussel, als meervoudige hoofdstad, ook openstaat voor deze ceremonie. Dat Vlaanderen nu zelf het stadhuis van zijn hoofdstad de rug toekeert, is dan ook onbegrijpelijk en een totaal fout signaal. Ik ben blij dat Björn Rzoska in het Vlaams Parlement al heeft laten weten dat Groen hier niet mee akkoord gaat.

Dominiek Lootens (Vlaams Belang): “Daar waar Wallonië met de Fédération Wallonie-Bruxelles er alles aan doet om de banden tussen Brussel en Wallonië aan te halen en te institutionaliseren wil de Vlaamse regering en de N-VA blijkbaar net het tegenovergestelde doen. Brussel is en blijft de hoofdstad van Vlaanderen. Nadat de 11-julivieringen al grotendeels van de Brusselse Grote Markt werden gebannen, wil Bourgeois nog verder op een eilandje kruipen. Dit kan en mag niet. De officiële 11 juliviering hoort thuis op het stadhuis van de Vlaamse hoofdstad!

3 comments

  1. Uiteraard kan dit niet . Alleen Bourgeois kan zoiets verzinnen ! Dit is een jarenlange traditie en moet behouden blijven !!

  2. Ik begrijp Bourgeois hierin echt niet. Je moet er juist voor zorgen dat je in deze historisch Vlaamse stad je Vlaams zijn manifesteert in de politieke gebouwen. Zeker in het stadhuis!

  3. De lafheid van deze zweefmuts kent geen grenzen ,na zichzelf te hebben geprostitueerd als moskee financier ,weliswaar met Vlaams geld ,laat hij nu de overblijvende Vlamingen in de steek , hoe noemt men zo iemand ?volks verrader

Comments are closed.