Bpost weigert Vlaamse leeuw op postzegels

De Belgische Post heeft zich van zijn kleinste kant laten zien. Sinds enige tijd kan je gepersonaliseerde postzegels laten maken. Een foto van je kleine spruit, je favoriete wagen of gewoon een landschap dat je mooi vindt, het kan allemaal. En dat bracht de VVB op een idee. Maar dat idee… werd afgeschoten door Bpost.

vvbpostzegel

De Vlaamse Volksbeweging stuurde een ontwerp van een postzegel in om de VVB te promoten. Een afbeelding van een manifestatie waarop veel Vlaamse en enkele Catalaanse vlaggen te zien zijn en daaronder het VVB-onderschrift “Voor onafhankelijkheid en samenwerking.” Maar dat beeld werd geweigerd door het Belgische staatsbedrijf.

Volgens Bpost zouden postzegels “geen enkel element mogen bevatten met een religieuze, politieke, filosofische of etnische strekking.” Dit zou althans in de nieuwe wetgeving staan die Bpost zegt te hanteren. Maar daar is volksvertegenwoordiger Barbara Pas van het Vlaams Belang het niet mee eens: “Het is haast zielig hoe men angstvallig elke uiting van Vlaams identiteitsbesef de kop probeert in te drukken.” Uit een vraag die ze daarover stelde in het parlement blijkt zelfs dat die nieuwe wetgeving helemaal niet van kracht is…

Volgens Pas is er dan ook “sprake van politieke sturing bij het overheidsbedrijf” en nog: “het excuus als zou de Vlaamse Leeuw een politiek symbool zijn slaat op niets. De Vlaamse Leeuw is immers een gemeenschaps- en dus per definitie geen politiek symbool. Als men die lijn doortrekt moet binnenkort ook de afbeelding van de koning worden gebannen. Een groter politiek symbool dan een erfelijke monarch is er niet.”

Nu is het wachten op regeringspartij N-VA die het eveneens voor de VVB opneemt in het parlement. Of zou het herontdekte nationalisme bij deze partij slechts een bevlieging zijn?

5 comments

  1. Kindermoppeke ; “Wie likt er de koning langs achter ?” Iedereen die een postzegel op een brief kleeft !

  2. Dus hoogste tijd voor een VLpost in een Vlaanderen Vrijstaat met zwart-gele postzegels en postbodes in zwart-geel uniform.

  3. Kleef zoals ik steeds een postzegel ondersteboven en zeker deze waarop een manneken staat dat te laken is.

    1. Ja maar dat is enkel omdat die geen eieren legt want een tricoloor kieken mag wel !

Comments are closed.