De Franse verkiezingen zijn achter de rug en de uitslagen zijn gekend. In de aanloop van die  verkiezingen liet de leugenpers zich nog maar eens van haar beste kant zien. Voor eens waren het niet Libération of Le Monde, die het hardst te keer gingen. Die ‘eer’ ging ditmaal naar La Voix du Nord, de noordelijke krant uit Rijsel.

lvdn2

De hoofdredacteur van het blad, Jean-Michel Bretonnier,  die over de juiste looks en lichaamstaal beschikt om zich in een salonsocialistisch milieu thuis te voelen en aanvaard te worden, ging wel heel ver in het demoniseren van het FN.

Naar eigen zeggen wordt ‘de stem uit het noorden’ dagelijks door 1.047.520 personen gelezen. Om de druk wat weg te nemen, wordt de kas jaarlijks met een subsidie van 1,6 miljoen euro aangevet, cadeautje van het regionale bestuur Nord-Pas-de-Calais-Picardie.  De meerderheidswissel van vorige zondag – van PS naar Les Républicains – zal daar niets aan veranderen, zoveel is zeker.

Een eventuele nakende overwinning van het FN zorgde voor grote paniek op de Rijselse redactie, waar ze de subsidie al aan hun neus zagen voorbijgaan. In de week voor die verkiezingen wijdde de krant drie volle pagina’s aan het FN. Hun angst verwoordden ze met de titel: “Pourquoi une victoire du FN nous inquiéte”.

Het rechts-nationalistische blad Présent publiceerde enkele dagen terug een merkwaardig interview met een oud-medewerker van La Voix du Nord, journalist Gilles Varange. De man was gedurende meer dan 40 jaar aan de krant verbonden en heeft de hele evolutie meegemaakt. Alles wordt daardoor meteen duidelijker.

Gilles Varange: “Beetje bij beetje konden we zien hoe onze krant verlinkste. Oorspronkelijk was La Voix du Nord, opgericht door personen die nauw bij het verzet betrokken waren, gaullistisch geïnspireerd.

Het gaullisme verdedigt het gedachtegoed van de vroegere Franse president Charles de Gaulle. Het gaullisme streeft naar een sterke nationale republiek, eenheid, en een sterk presidentschap. De oud-presidenten Pompidou en Chirac waren Gaullisten.

Varange: “De verlinksing van de krant had twee oorzaken, eigenlijk drie.

De nieuwe generatie medewerkers werden allemaal opgeleid in de Rijselse journalistenschool ‘Ecole Supérieure de Journalisme (ESJ), tempel van het schrijvend gauchisme; softkatholiek, links en marxistisch. Ook ik heb daar mijn opleiding gehad, ik weet dus waarover ik spreek. Trouwens, men moet al ver gaan zoeken om een school te vinden die de stiel objectief bijbrengt, voor zover die al bestaat.

Tweede probleem was dat de socialistische krant, Nord Matin, eind jaren ’70 van vorige eeuw failliet ging. Die krant verkocht niet meer. Onze toenmalige hoofdredacteur, Robert Décout, heeft onder druk van de vakbonden veel van die journalisten moeten overnemen. Later bekende hij mij dat het een enorme vergissing was. Sleutelposities zoals de eind- en adjunct-hoofdredactie, werden aan geëngageerde gauchisten toevertrouwd.

Dan kwam er de overname van La Voix du Nord door de Belgische groep Rossel. De rijke familie Rossel, liberaal naar Amerikaanse normen, ethisch links, voor meer immigratie, en vijand van elke vorm van dirigisme, deed ook haar duit in het zakje. Daardoor kregen al die medewerkers vrij spel. Ze konden ongegeneerd hun linkse gal spuwen, zoals de redactie van Libération en quasi alle redacties van Frankrijk dat kunnen en mogen doen. Als beloning voor hun inzet, kregen velen onder hen nadien een job als persverantwoordelijke of attachee aangeboden, meestal op de socialistische kabinetten of aanverwanten.

Het was de tijd dat Martine Aubry (PS), dochter van Jacques Delors, en Pierre Mauroy (1928-2013), gewezen PS-burgemeester van Rijsel en Premier van Frankrijk, in de regio alles beslisten. Het bureau van Mauroy was zowat een succursale van La Voix du Nord. Hij gaf aan wat er in de krant kwam, en wat niet.”

lvdn1De hoofdredacteur van La Voix du Nord, Jean-Michel Bretonnier, legt aan de studenten van de journalistenschool uit waarom hij zo tegen het Front National te keer ging. (foto rechts)

De ‘school’ bedankt hem hiervoor (op webstek van de school):

Jean-Michel Bretonnier, rédacteur en chef de La Voix du Nord, est venu échanger avec les étudiants de l’ESJ Lille sur la prise de position du journal contre le Front National. Quelques jours avant les élections régionales, le quotidien nordiste y a consacré deux fois deux pages et a titré à sa Une «Pourquoi une victoire du FN nous inquiète?».

D’après Jean-Michel Bretonnier, «un journal ne doit pas être partisan mais doit avoir des valeurs, La Voix du Nord a une responsabilité». «Nous ne sommes pas là pour convaincre mais pour dire à ceux qui ne votent pas FN qu’on est d’accord avec eux». Car, pour le rédacteur en chef invité par l’ESJ Lille, «le FN n’est pas un parti comme un autre».

Merci à lui pour les échanges qu’il a eus avec les étudiants.

Als men dat allemaal leest, dan beseft men beter waarom er quasi geen objectieve pers bestaat. La Voix du Nord, dat slechts een kleine speler is in het mediawereldje, is maar een voorbeeld van hoe het er aan toegaat op de redacties. Op termijn is dat dodelijk voor de democratie.  

Maar uiteindelijk heeft de krampachtige poging van La Voix du Nord niet veel bijgedragen aan de verkiezingsuitslag, daar zorgde het regime wel voor. “Elk nadeel heb zijn voordeel,” zei Johan Cruijff ooit. Gelijk had hij, gedurende zes jaar zijn de regio’s NPDC en PACA gevrijwaard van socialisten, groenen, linksen en extreemlinksen. Beter nog, nationaal vallen de groenen terug op 26 regionale leden, ze hadden er 261. Het Front de Gauche, de communisten en klein- en extreemlinks behouden 27 raadsleden (ze hadden er 183). In de regio’s Bourgogne-Franche Comté, Alsace-Lorraine-champagne-Ardennes, PACA en Nord-Pas-de-Calais-Picardie, zullen er 0 (nul) groenen zetelen.

Ten slotte nog dit: waren het zondag parlementsverkiezingen geweest, het FN had 8 volksvertegenwoordigers naar de assemblee kunnen sturen, in plaats van 2 nu:  Gard, Haute-Marne, Meuse, Pyrénées-Orientales, Haute-Saône, Vaucluse, Yonne, Territoire de Belfort. De vetafgedrukte regio’s zijn deze waar het FN nu al de volksvertegnwoordigers levert, Marion Le Pen (Vaucluse) en Gilbert Collard (Gard). De hoogst behaalde scores van het FN: Vaucluse (51,28%), Var (49,14%), Aisne (46,24%), Pas-de-Calais (45,88%), Oise (44,12%).

Daarop drinken we een ‘Trois-Monts’, bier uit Frans-Vlaanderen, dat verwijst naar de Vlaamse ‘bergen’, te weten de Casselberg, de Catsberg en de Zwarte Berg. Schol!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “La Voix du Nord: “Het FN is geen partij als een andere””

  1. Is het bij ons dan anders ? Zijn onze media (zowel gedrukte als audio-visuele) dan ook niet bijna allemaal gekolonialiseerd door politiek-correct ontaarde schrijvelaars, journaille-canaille en hoernalisten ; DESINFORMATIE IS TROEF !

  2. Merci Roland, om ons op de hoogte te brengen van wat bij die verkiezingen wel positief was, nl. de bijna zeven miljoen stemmen, het aantal nieuwe mandatarissen (honderden) en de neergang van links. In de poco-pers verzwijgt men bewust die “details”. De groene druiven zijn zuur…

  3. Wat een geluk dat tinternet bestaat, waardoor de bewuste burger met een beetje een verstandelijk vermogen nog de bomen door het bos mag/kan zien.

  4. Pompidou en Chirac waren Gaullisten denk ik Roeland ?!

  5. Beste Roeland, ik denk dat Pompidou en Chirac geen gauchisten waren maar Gaullisten !?

Trending

%d bloggers liken dit: