Morgen verkiezingen in Frankrijk: een voorbeschouwing

President Hollande en Premier Valls hebben de regio’s laten hertekenen, maar het zijn de kiezers die ze zondag zullen inkleuren.  Alle peilingen – er waren er wel wat – geven het Front National als grote winnaar. Hoewel de populariteit van Hollande na de afhandeling van de islamitische terreurdaden gestegen is, kan zijn partij (PS) daar blijkbaar niet van profiteren. Links krijgt serieuze kloppen en de groenen halen amper de kiesdrempel.

Deze regionale verkiezingen zijn meteen ook de laatste verkiezingen voor deze voor het presidentschap van 2017. Deze verkiezingen zijn proportioneel. Bij de beslissende ronde – 1ste ronde wanneer een lijst 50% van de stemmen haalt, of de gewone winnaar in de 2de ronde – mag rekenen op een bonus van 25% van de zetels,  de rest wordt verdeeld tussen de lijsten die minstens 5% behaalden.

Er kwam ook veel protest tegen de politiek geïnspireerde fusies, denken we maar aan de woede in de Elzas. Voor hoever die ontevredenheid de uitslag zal beïnvloeden weten we zondag.

De nieuwe regionale indeling van Frankrijk

kfnr

1757 toekomstige raadsleden dingen naar de gunst van de kiezer:

Alsace, Champagne-Ardenne et Lorraine: 169
Aquitaine, Limousin et Poitou-Charentes: 183
Auvergne et Rhône-Alpes: 204
Bourgogne et Franche-Comté: 100
Bretagne: 83
Centre: 77
Guadeloupe: 41
Ile-de-France: 209
Languedoc-Roussillon et Midi-Pyrénées: 158
Nord-Pas-de-Calais et Picardie: 170
Basse-Normandie et Haute-Normandie: 102
Pays de la Loire: 93
Provence-Alpes-Côte d’Azur: 123
Réunion: 45.

De bevoegdheden van de regio’s zijn de voorbije jaren fors toegenomen. Eenvoudigweg kan men het vergelijken met wat men hier ‘persoonsgebonden materies’ noemt, zij het dan uitgebreider.

Verwacht wordt dat centrumrechts (Les Républicains): l’Île-de-France,  le Centre-Val-de-Loire, les Pays de la Loire et l’Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine in de 2de ronde op 13 december zal binnenhalen.

Links maakt kans – maar zeker is dat niet – om Bretagne,  Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées en Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes te kunnen besturen. Maar we herhalen, zeker is dat niet.

Ten slotte hebben we onze vrienden van het Front National. De partij maakt voor het eerst in haar geschiedenis grote kans om twee regio’s bestuurlijk te veroveren, niet de minste: PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) en Nord-Pas-de-Calais/Picardie. In andere regio’s kan ze roet in het eten gooien en doorslaggevend zijn, dat is het geval in Bourgogne & Franche-Comté. In tegenstelling met wat veel van onze sympathisanten verwachten liggen de kansen voor Marion nog iets hoger dan die van tante Marine. Toch kan men stellen dat die kansen voor beiden zeer reëel zijn.

Zo zouden de regio’s stemmen:

ktf

Binnen minder dan 72 uur weten we meer. Laat ons duimen voor onze twee dames en alle andere FN-kandidaten. Het is genoeg geweest.

3 comments

  1. Het is hoog tijd voor verandering in dit waanzinnig geworden Europa.

    Het FN kan niet alleen Frankrijk redden, maar kan een positief effect hebben op de rest van het Westen.

Comments are closed.