itkGodsvrede blijft een moeilijk haalbare kaart voor de Vlaamse beweging. Zeker niet wanneer het onder de Vlaams-nationale partijen al misloopt. Een recentelijk voorbeeld tekende zich af op de vooravond van 11 november, wapenstilstandsdag voor àlle Vlamingen.

Zoals de meeste lezers van React weten werd tijdens de nacht van 15 op 16 maart 1946 de eerste IJzertoren, symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en tevens symbool van een bijna smachtende wens naar vrede, gedynamiteerd. De huidige IJzertoren werd vervolgens opgebouwd met geld dat opgehaald werd bij de Vlaamse beweging. Vele gewone Vlamingen draaiden hiervoor hun spaarpot om.

Het Vlaams Belang wil door middel van een parlementaire onderzoekscommissie 70 jaar na deze feiten laten uitzoeken wat er nu werkelijk gebeurd is tijdens die bewuste nacht en vooral, wie er achter deze laffe aanslag zit. Ook de N-VA wil een diepgaand onderzoek naar de historie van deze gebeurtenis, maar wil hiervoor de politieke krachten niet inschakelen.

Uit een persmededeling van Barbara Pas (fractievoorzitter VB in de Kamer) leren we het volgende: “Nog recent riep Paul de Belder van het IJzerbedevaartcomité op een colloquium naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de nieuwe toren de nabestaanden van de daders op open kaart te spelen: “Nu de uitvoerders van de ongetwijfeld van hogerhand “bestelde” dynamitering naar alle waarschijnlijkheid allemaal overleden zijn en in vrede rusten, wil ik hun kinderen en/of kleinkinderen in alle sereniteit vragen ons de informatie door te spelen waarover zij beschikken.” Een zeer terechte vraag.”

Hoopvol met haar voorstel trok volksvertegenwoordiger Pas naar de N-VA-kamerleden: “Als Vlaams-nationalist acht ik het mijn plicht om dit voorstel in het parlement in te dienen. Ik heb daartoe trouwens op 28 oktober aan alle N-VA-kamerleden het voorstel bezorgd met de vraag tot mede-ondertekening. Enkel collega Jan Vercammen heeft een weigering gestuurd. Geen van de andere N-VA-parlementsleden had de beleefdheid een antwoord te formuleren.

N-VA-kamerlid Brecht Vermeulen had de mail van Barbara eveneens gelezen en liet op 11 november bij wijze van antwoord een persmededeling de wereld insturen met de boodschap dat “historisch onderzoek naar de dynamitering van de IJzertoren gewenst is, maar dat een parlementaire onderzoekscommissie niet het juiste middel is.” En nog: “Voor de politiek van vandaag is het onderzoek naar wie de aanslag heeft gepleegd, wie de opdrachtgevers waren, en hoe het gerechtelijk onderzoek gevoerd werd, niet meer relevant, maar wat gebeurd is en wat fout is gelopen, is historisch en moreel wel nog van belang.”

Hij vindt het onderzoek werk voor “Vlaamse universiteiten en onderzoekers van wetenschappelijke instellingen.” Het Vlaams Belang fronst hierbij de wenkbrauwen en stelt dat “het past in de communautaire zwijgplicht omdat men op die manier in het halfrond geen kleur hoeft te bekennen. Het N-VA-persbericht is dan ook niet meer dan een zwaktebod, een eenvoudig doorprikbare poging tot vergoelijking waarom er in het parlement niet over gesproken mag worden.

Barbara Pas besluit haar persmededeling hieromtrent met de bedenking dat “zelfs op dit thema de N-VA geen Godsvrede kent…

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Communautaire stilte van N-VA nekt politiek onderzoek naar dynamitering IJzertoren”

  1. jan hammerbacher

    Ik stel voor dat we in 2019 de stemmen van N-VA dynamiteren.

  2. Het was te verwachten dat de kartonnen vlamingskes van NV-Asociaal de neus zouden ophalen voor het voorstel der betonBLOK Vlamingen !

Trending

%d bloggers liken dit: