0025Zevende Dag, 1 november. Op het programma: interessante verbale boksmatch met als onderwerp het heden ten dage gevoerde asielbeleid. In de linkerhoek: Bart De Wever, onbetwist wereldkampioen. In de rechterhoek de uitdager: Tom Van Grieken, jongste partijvoorzitter van het land. Wie zal het halen? Het leugenmedium VRT start in de gekende gemanipuleerde toon: vertraagde beelden van vluchtelingen, vooral kinderen, een vrouw en een gezin – ook al is de overgrote meerderheid van de asieltoeristen jong, alleen en mannelijk. Er wordt zowaar zelfs gegrepen naar een pianomuziekje, altijd geschikt om de kijker in de gewenste tranerige stemming te brengen.

Dan gaat de match van start. De Wever poneert: met ons in de regering is er een grote omslag gekomen, er zijn verstrengingen, bv. inzake gezinshereniging. Van Grieken pareert: van verstrengingen is geen sprake. De Wever probeert nog eens: met ons gaat het de goede kant uit, terwijl het ten tijde van de PS een ramp was. Van Grieken deelt een stevige stoot uit: jullie hebben al 35000 extra opvangplaatsen opengedaan, dat is al meer dan de PS. 0-1 voor Van Grieken.

Oei, dat deed pijn, dus haalt De Wever uit naar Van Griekens zwakke plek: Filip Dewinter. ‘Die heeft gezegd dat ze maar moeten terugzwemmen.’ Een lastig moment voor Tom: distantiëren of niet, erop ingaan of niet? Tom kiest voor ontwijking, en daarna voor de aanval als beste verdediging: ‘ Tja, Theo Francken ging zelfs extra vluchtelingen halen in Duitsland.’ ‘Kletspraat’, gromt De Wever – ook al weet hij dat het waar is. (Later zal hij verduidelijken dat die extra vluchtelingen uit Duitsland niet willen komen. Misschien, maar de bus om ze te gaan halen is effectief gestuurd.)

Wat is het verschil tussen jullie beiden, wil de moderator weten? BDW voert een aanval op Merkel uit, en zegt dan: ‘migratie is iets positiefs.’ TVG antwoordt niet echt op die vraag, maar gaat opnieuw in de aanval: ‘ Bart De Wever stemt in de kamer tegen een resolutie voor de herziening van de Conventie van Genève, iets wat hij zelf bepleit’. De Wever wordt boos, en deelt een stoot uit: ‘ Al wat jullie aanraken verandert in lood. Jullie hebben in 30 jaar niets bereikt.’ Niet correct, al zeker niet in Antwerpen, waar het VB het ganse schepencollege ten val bracht in de VISA-crisis; maar het is een argument waarvan De Wever weet dat het het VB pijn doet. 1-1.

Maar dan gaat De Wever uit de bocht, en volgt deze uitspraak: ‘ Zelfs een resolutie van u die zegt dat de zon schijnt zal ik niet stemmen.’ Dat is een duidelijk punt voor Van Grieken: hij heeft De Wever een uitspraak ontlokt, die gegarandeerd niet met zijn spindoctors was doorgesproken. Want zelden is het absurde van het cordon sanitaire, zoals het ook door de N-VA mee ingesteld en gehandhaafd wordt, zo helder geïllustreerd. 1-2 Van Grieken.

Na deze blunder moet De Wever op zoek naar een tegenzet, en dus mikt hij opnieuw naar de pijnlijke plek: Dewinter. ‘ Die gaat op bezoek bij Assad die 80% van de mensen vermoord heeft.’ Een treffer, maar één van beperkte waarde: 80% van wat? De Wever heeft ergens een claim gelezen van tegenstanders van Assad dat hij verantwoordelijk zou zijn voor 80% van de burgerdoden in Syrië. Op een verward slagveld als Syrië is daarvan uiteraard geen objectieve telling, en de oorlogspropaganda vloeit aan alle kanten rijkelijk. ‘Jullie willen de Derde Wereldoorlog’, voegt De Wever er nog aan toe. Dat is ronduit belachelijk, maar niet dom: Het associëren van radicale nationalisten met oorlog, geweld en chaos is een beproefde retorische truuk, niet enkel in Catalonië of Schotland maar ook in Vlaanderen. 2-2, het zal ook de eindstand worden.

Men kan ervan uitgaan dat dit debat in de hoofdkwartieren van VB en N-VA nog wel eens rustig zal geanalyseerd worden. Wereldkampioen De Wever ging niet onderuit – wie dat verwacht of gehoopt had, leeft op een andere planeet. Men kan voor of tegen de ideeën van De Wever zijn, men moet erkennen dat hij een knappe debater is. Toch bleken zijn cijfers en dossierkennis, doorgaans zijn kracht, deze keer niet onfeilbaar. Bovendien wordt zijn arrogantie stilaan een handicap: de blunder over de zonneresolutie was daarvan een goede illustratie. Uitdager Tom Van Grieken was vechtlustig en kon daardoor enkele stevige punten scoren, vooral door goede cijfers te citeren, maar een ‘walk over’ was het uiteraard niet. En hij weet nu waar zijn zwakke plek zit, en hoe die heet: hij weet nu dat hij tijdens verkiezingscampagnes constant zal aangevallen worden met de soloslim-acties van zijn parlementsleden, en hij – en het ganse VB – zal daar een oplossing voor moeten vinden.

Hoe dan ook was het een mooie bokskamp met weliswaar een beetje zweet en een paar kneuzingen, maar nog geen bloeddruppels; als deze twee atleten nog een paar keer kunnen oefenen, dan staan ons nog boeiende duels te wachten.

Hans De Groot (HDG)

Dit artikel verscheen deze week eerst in

tpallieterke

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

13 reacties op “Boksmatch De Wever – Van Grieken: gelijkspel”

 1. Uit de memoires van Richard Nixon:
  “Om iets te bereiken heb je vijanden nodig”

 2. Zouden we de pijlen niet beter richten op anderen dan op BDW?
  Menig artikel gaat hier over hem en zijn partij, terwijl dit de enige mogelijke partner ooit kan zijn.
  Kan men aub stoppen met de beste Vlaams nationalist/ de beste Vlaams nationalistische partij/ de beste militant/ de meest Vlaamse- Heel Nederlandse organisatie/ de beste weet ik veel wat uit te hangen??
  Choco op de boterham van de echte tegenstanders is dit, niet meer of min.
  Zou leuk zijn als jullie dit eindelijk eens in zien.
  Geen enkele ideologie, Vlaams of federaal, heeft het voordeel met 2 partijen met dezelfde wortels in een parlement te zitten, buiten VB en N-VA.
  En laat nu uitgerekend die 2 elkaar in de haren vliegen. Zéér triestig is dat!
  Los van wat langs beide kanten al naar elkaars oren is gevlogen, dan nog, als men écht ten dienste wil zijn voor de Vlamingen, de Frans-Vlamingen, de Vlaamse Brusselaars, de Nederlanders, wel stop dan dit circus aub!

  Kim Roggeman
  Aalst!

  1. Het gaat er niet over wie de beste is, wel om wat ze doen, BDW heeft Vlaamse onafhankelijkheid beloofd en stopt het in de diepvries na de verkiezingen, en samenweken met VB? Niet teveel lachen, waar het op neerkomt is dat hij voor het ogenblik voor elke Vlaams-nationalist de grootste vijand is, niet eender wie van eender welke andere partij en dat is heel erg!

   1. Werner,

    Ik lach niet te veel, spijtig nochtans, want het schijnt gezond te zijn.
    Als hij voor u de grootste vijand is, prima. Jij hebt de uwe, ik de mijne.
    Maar vertel me eens, wie kan buiten VB u nog ergens een beetje bekoren?
    En de grootste vijand van elke Vlaams nationalist? U hebt ze allemaal ondervraagd dan, maak ik hier uit op?

    1. Er is niemand natuurlijk, BDW heeft het beloofd, maar niet gedaan, had hij willen samenwerken dan had het gekund, nu houdt hij zich bezig met de financiën van de Belgische staat en zijn bankiers, zo eenvoudig is het, maar met de vluchtelingen erbij gaat zelfs dat niet lukken….

     1. Jean Marie TYTECA

      Als men de verkiezingspropaganda van de NVA vergelijkt met wat ze tot op heden federaal,gewestelijk en gemeentelijk heeft verwezenlijkt, dan zou ik mij als aanhanger bekocht voelen. In mijn omgeving kunnen verkozenen van deze partij dan ook geen zinnig antwoord geven . In de leugenpers worden door hun mandatarissen steeds 2 versies gegeven : één om de linkse kiezer te behouden en één om overgelopen Vlaams belangkiezer te paaien.

  2. Hoe kunt ge nu “samenwerken” met een zogezegde vlaams-nationale partij, die er een erezaak van maakt om het VB uit te roken en de keel af te snijden (dixit BDW). En als ge weet dat daaraan louter persoonlijke grieven ten gronde liggen…

   1. Eddy,

    Vertelt u mij dan eens met wie er wel kan samengewerkt worden? Crombez? Almaci? Rutten? Beke? Of misschien Mertens wel?
    De belgische strontwet voorziet in haar kiessysteem dat men zolang geen absolute meerderheid heeft, men partners dient te zoeken. Ik heb dit ook niet uitgevonden maar dit is wel de situatie.
    Of denkt u echt dat het VB ooit kans heeft op een absolute meerderheid?
    Ze hebben er hoogstens gemeentelijk kans op gehad in enkele Antwerpse gemeenten ten tijde van de monsterscores.
    Wie lijkt mij dan de enige mogelijke partner? Juist, niemand van voorvernoemde, wel BDW en zijn gematigde kornuiten. Enkel een blinde ziet dit niet in.
    Ik zou u graag zien rechtstaan en protesteren bij bijv. een Yzerwake wanneer iemand als een Wim De Wit oproept tot Vlaamse eendracht. Of een Erik Stoffelen bij een Vlaams nationaal zangfeest. Of… .
    En wat betreft De Wever die het VB wil uitroken; ik herinner me goed genoeg het ontstaan van N-VA om te weten dat de vuilbekkerij wel van uit VB richting N-VA gestart is beste Eddy.
    De waarheid heeft ook zijn rechten, persoonlijke grieven of niet.
    Of wil ik u eens bij elke mogelijke gelegenheid belachelijk maken in cartoons, toespraken, congressen,…, en dan verbaasd zijn dat u mij niet moet hebben?

    1. Hier is er eentje boos, moventoch,,,

    2. Kim R. Excuseer voor mijn laattijdige reactie! Ik was enkele dagen in de heimat voor wat gezonde lucht. Op uw Ijzerwake noch op uw zangfeest zal u mij ooit zien rechtstaan en protesteren; die folklorefeestjes laat ik al veertig jaar aan mij voorbijgaan. Wat ik wel weet, is wat op partijbesturen van uw NVA gezegd wordt, zeker in “petit comité”….dat volstaat voor mij!

 3. mireille demonie

  Correcte annalyse Tom met open viziet …..wees charmant tegenover uw vijanden , er is niets dat hen meer ergert , zelfs een schijnende zon………..

 4. mireille demonie

  correcte analyseTom met open vizier en zoals ik altijd zeg , wees charmant tegen uw vijand ; er is niets dat hen meer ergert, zelfs het schijnen van de zon !!!!!!!!!!……….

 5. React wordt teveel een punt voor mensen die echt geen zin hebben in ellenlange uitzettingen met woorden zoals binair, spreek de mensen aan op de realiteit, niemand heeft zin in de letterlijke uitspraken in de zoveelste dag, het is weer hetzelfde eigenlijk, verontschuldigingen tegenover wat de andere zegt,, let op met bewijzen zelfs en dan, zij lachen met je antwoord,het interesseert enkel een zekere elite, een partij is er voor de mensen spreek er dan tegen gotverdomme! en anders word joernalist of ook politieker. Het Volk is de essentie, niet wat iemand zegt…

Trending

%d bloggers liken dit: