Boekpresentatie: De verschrikkelijke Janmaat, over Nederland en de Centrumpartij

20151008_deverschrikkelijkjanmaat_001Donderdagavond 8 oktober was er een feestelijke presentatie van het nieuwe boek van journalist en auteur Joost Niemöller, dat gaat over Hans Janmaat, de Centrumpartij en Nederland. De locatie van het gebeuren was een hotel op de rand van Den Haag, niet toevallig de plek waar de centrumdemocraten ook vaak vergaderden. De auteur zelf, Meindert Fennema en oprichter van de Centrumpartij Henry Brookman voerden elk kort het woord over deze roerige periode in de Nederlandse politieke geschiedenis.

Na een korte inleiding van de uitgever sprak als eerste Meindert Fennema, emeritus hoogleraar politieke theorie, die ook het voorwoord in het boek heeft geschreven. Hij gaf aan het een goed boek te vinden en daarom het voorwoord te hebben geschreven. Joost Niemöller heeft volgens hem goed vastgelegd hoe het is verlopen. Om vervolgens kort iets te vertellen over zijn ervaringen met Hans Janmaat. Er waren maar twee mensen uit de wetenschappelijke wereld, Erik Jurgens en Fennema zelf die het voor Janmaats recht om te spreken opnamen. Fennema vond nog altijd, hoewel hij Janmaats opvattingen niet deelde, bezwaarlijk de manier waarop Janmaat is behandeld.

Henry Brookman nam hierna het woord. Hij kwam terug op de hetze tegen de partij, die volgens hem werd georganiseerd van bovenaf. Zelf werd hij ontslagen bij de Vrije Universiteit, vanwege extreemlinkse druk en dreiging met geweld. Brookman loofde Joost Niemöller als waakhond voor de vrije meningsuiting, een vrije pers bestaat volgens Brookman niet meer, de grote persorganen zijn gelijkgeschakeld. De Centrumpartij vond dat voor politiek geweld geen plaats was en dat er een openbare discussie tussen voor en tegenstanders van immigratie moest komen. Maar daar ging niemand op in.

De auteur zelf, zette een tweetal foutieve berichten recht die in de media al waren verschenen, waaronder dat dit boek iets met de PVV van doen zou hebben. Het boek gaat volgens de schrijver over de geschiedenis van de Centrumpartij en de voor Nederland zo beschamende mentaliteitsgeschiedenis. Niemöller bedankte daarbij ook nog iedereen die hieraan een bijdrage heet geleverd.

Aan het einde van de toespraken werden er nog een aantal boeken uitgedeeld, waaronder één aan oud-fractie medewerker van de Centrumpartij Alfred Vierling. Die het boek in ontvangst nam voor Wil Schuurman, de weduwe van Hans Janmaat, die haar been verloor bij de extreemlinkse politieke aanslag in Kedichem. Schuurman kon het emotioneel niet aan om hierbij aanwezig te zijn. Vervolgens konden de aanwezigen direct het boek laten signeren, dat inmiddels ook in de winkel te koop is.

20151008_deverschrikkelijkjanmaat_002

20151008_deverschrikkelijkjanmaat_003

20151008_deverschrikkelijkjanmaat_004

20151008_deverschrikkelijkjanmaat_005

One comment

  1. De weduwe van Hans Janmaat, Pim Fortuyn, Theo van Gogh….. Uit dit trieste rijtje wordt haarscherp duidelijk welke politieke stroming in Nederland bereid is geweld te gebruiken om haar doelstellingen te verwezenlijken.

Comments are closed.