VVB- en TAK-actie aan Parking C: “Liever Vlaamse parking dan Brussels stadion”

Parking-CVVB-voorzitter Bart De Valck: “Grimbergen en dus ook de Parking C-terreinen liggen in Vlaanderen en niet in de Fédération Wallonie-Bruxelles!” 

Vandaag, dinsdag 25 augustus (om 16 uur) verzamelden actievoerders van het Taal Aktie Komitee (TAK) en de Vlaamse Volksbeweging (VVB) op en rond de terreinen van Parking C van de Heizel. Ze ontvouwden reuzengrote spandoeken om te beklemtonen dat Parking C in Vlaanderen ligt en nergens anders.

Franstalig België heeft zijn oog laten vallen op deze desolate grindvlakte om een nieuw nationaal voetbalstadion te doen verrijzen, als alternatief voor de Boudewijn- en Constant Vanden Stockstadions. TAK en VVB zeggen ‘nee’ tegen dit nieuwe stadion. Wij zijn niet alleen in ons pleidooi om het Boudewijnstadion te behouden voor (inter)nationale voetbal- en atletiekwedstrijden. Steeds meer stemmen in deze zin gaan op. Bovendien bestaat er een heel waardevol plan voor de renovatie en de reconversie van de terreinen. Parking C moet een visitekaartje zijn voor Vlaanderen en moet in het teken blijven staan van mobiliteit.

vvbtakpc2

De plannen die nu op tafel liggen stroken daar helemaal niet mee. Het gaat om een enorm voetbalstadion waarvoor plaatselijk, te Grimbergen, geen enkel draagvlak bestaat. Het stadion zal een aantal megalomane bijgebouwen tellen – het wordt een heus complex – waar onder meer Brusselse administraties zullen huizen (in Vlaanderen!). De verkeersinfarcten uitgelokt door de aantrekkingspool van het nieuwe stadion zullen ongezien zijn in de annalen van de vaderlandse verkeersgeschiedenis.

actievvbtakpc

Het is duidelijk dat achter het project een politieke agenda schuilgaat die volkomen past in het beruchte Plan-B van de Franstalige politieke cenakels. Parking C is een pion die op het laat-Belgische schaakbord wordt vooruitgeschoven. Het bredere plaatje bestaat uit de Brusselse Metropolitane Gemeenschap, de ongrondwettelijke Fédération Wallonie-Bruxelles en het voortdurende Franstalige gelobby voor de goedkeuring van het Minderhedenverdrag van de Raad van Europa. 

Het is overduidelijk de bedoeling om op termijn alle randvoorwaarden te scheppen voor Wallonië en Franstalige kringen in Brussel om samen als een ‘Wallobrux’ uit België te stappen (Plan-B dus). Het einde van België vinden TAK en VVB prima, maar niet op voorwaarden ons opgelegd door PS, MR en de rest van Franstalig België. Dus wat ons betreft mag het Trojaanse paard, dat het nieuwe megastadion heel zeker is, geen vaste voet aan de grond krijgen te Grimbergen.

VVBTAKpc3

Vlaanderen moet een proactief en assertief beleid voeren in geheel Vlaams-Brabant en zeker op de brandpunten van het Vlaamse Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB), waarvan Parking C heel terecht deel uitmaakt. Maar we moeten ‘strategisch’ hier goed begrijpen als bastion in de strijd om de territoriale integriteit van Vlaanderen. TAK en VVB zullen de komende weken en maanden herhaald en stevig actie voeren op en rond Parking C om Vlaanderen en zijn bestuurders duidelijk te maken waarover het de komende jaren gaat.

5 comments

  1. Heren en dames van N-VA, waar zitten jullie nu? Oh juist, veel te druk met het uit de grond stampen van nieuwe asielzoekerscentra.

Comments are closed.