Franse identitaire rockgroep ‘In Memoriam’ komt naar Vlaanderen

Avat-FB-IDMC-zwartVorig jaar op 6 december kwam niet enkel Sinterklaas naar Vlaanderen. Ook de Duitse zanger Frank Rennicke – voorzien van zijn gitaar – bracht een bezoek aan onze lage landen. In dezelfde zaal wordt ongeveer een jaar na het geslaagde optreden van Rennicke een Franse nationalistische muziekgroep verwacht: In Memoriam.

Het concert met Frank Rennicke werd een succes op alle vlakken: een volle zaal, een sterk optreden en een afgang van jewelste voor links Vlaanderen, dat een proces tegen de concertorganisatoren verloor. Jammer dat ze daar de Sint-Niklase belastingbetaler voor laat opdraaien.

Het eerste nationalistische concert werd georganiseerd door Rechts Actueel, IDM en Rechtse Rakkers. Uit deze samenwerking is Identiteit, Muziek & Cultuur gegroeid, kortweg IDMC, en deze organisatie kondigde vandaag een tweede optreden aan. Op 16 januari 2016, eveneens in het Museumtheater in Sint-Niklaas, zal In Memoriam het beste van zichzelf geven.

De naam van de groep klinkt wat macaber, maar de oorsprong van de band is dan ook een rechtstreeks gevolg van een tragische gebeurtenis. Op 6 mei 1994 vond in Parijs een actie plaats van enkele Franse, nationalistische verenigingen, waarbij het Amerikaanse imperialisme aan de kaak werd gesteld. Er ontstond tumult en Sébastien Deyzieu zette het op een lopen.

De politie – die blijkbaar in de 22-jarige student Sébastien een groot gevaar zag – zette de achtervolging in. Deyzieu liep na enige tijd een gebouw binnen, nog steeds achterna gezeten door de politie. Wat er gebeurde in het gebouw zal nooit geweten zijn, maar de jongeman viel plotseling vanuit een raam, dat zich enkele verdiepingen hoog bevond, naar beneden. Een dodelijke val, zo zou blijken.

Naast de jaarlijkse indrukwekkende herdenking van c9m (Comité 9 mai), werd ook de rockgroep ‘In Memoriam’ opgericht. In die periode was de ‘RIF’, Rock Identitaire Français, erg populair. Verschillende steengoede groepen trokken duizenden luisteraars tijdens hun concerten en de cd-verkoop van deze nationalistische muziek kende een absoluut hoogtepunt, zo ook voor In Memoriam. Zij speelden zelfs in Belgrado ten tijde van de oorlog in 1999.

Vorig jaar, 20 jaar later en na heel wat jaren van ‘muzikale rust’, besloot de band om terug samen te komen en een nieuwe CD op te nemen. Bijna bij wijze van test speelde ze de pannen van het dak tijdens een optreden in Rome. Niet minder dan 1500 enthousiaste jongelingen van CasaPound waren hier getuige van. Vervolgens speelden ze enkele concerten in Canada en uiteraard ook in hun eigen Frankrijk.

Voor IDMC is het dan ook een hele eer om de jongens (ondertussen al iets oudere mannen) aan te mogen kondigen in Vlaanderen. Meteen uitpakken met een tweede sterkhouder in de nationalistische muziekscene is dan ook een mooie prestatie. Wie alles op de voet wil volgen klikt hier. Voor de kaartenverkoop is het nog even wachten tot na de IJzerwake, maar wij schrijven alvast 16 januari 2016 in onze agenda!.

Affiche IM