[BOEK] Manifest aan het volk van Nederland

ManifestomslagDe ondertitel van het boek geeft al het nodige weg over de inhoud; een aanklacht tegen de afschaffing van ons land en ondermijning van onze democratie door de Europese Unie en een oproep tot grondwettelijk herstel. Het is uitgegeven door Uitgeverij de Blauwe Tijger en geschreven door Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen die actief zijn binnen het Burgercomité-EU. Deze organisatie is de laatste weken druk in de weer met handtekeningen ophalen voor een referendum over aangenomen wetten in de Tweede Kamer m.b.t. de Europese Unie.

Over een honderdtal bladzijden formuleren de schrijvers hun argumenten tegen de soevereiniteitsoverdracht van Nederland naar de Europese Unie en beschrijven ze hoe dit precies te werk gaat. In het bijzonder komt de rol naar voren van de Raad van State, adviseur van de regering en hoogste algemene bestuursrechter van het land. Dit omdat veel van adviezen over machtsoverdracht worden gevolgd, vooral volgens de schrijvers omdat de Raad geen alternatieven naar voren brengt.

Uit de stukken van de Raad van State weet men dan ook de nodige informatie te halen of het democratische tekort en de overdracht van soevereiniteit. Één zo´n zin uit een advies ´De lidstaten hebben met de overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie een deel van hun soevereiniteit opgegeven maar daarvoor inde plaats medezeggenschap over het grotere geheel teruggekregen´. Het zijn zulke vage adviezen die door de auteurs scherp worden bekritiseert.

De vraag is natuurlijk of het Nederlandse verlies van democratie en soevereiniteit niet al veel langer het geval is. Men denke zo aan de inkapseling na het verlies van Indonesië, door de Verenigde Staten van Amerika, waarbij ons leger onder de NAVO kwam en de veiligheidsdienst BVD (nu AIVD) een verlengstuk werd van de CIA. Om nog maar te zwijgen van alle andere internationale organisaties, van Bilderberg tot het IMF en haar invloed op de besluitvorming van Nederland.

Het boek is relevant omdat het inzichtelijk weet te maken hoe de bestuurslaag langzaam verschuift richting de Europese Unie en de door haar opgetuigde organen. Het heeft een veelal juridische invalshoek en denkt aan het beschermen van de huidige democratische instellingen, maar vergeet net als onze eigen bestuurders het vraagstuk van de veranderende demos. Het volk dat verantwoordelijk is geweest voor deze goedgeoliede democratie en langzaam wordt vervangen door heel andere mensen zonder noemenswaardige binding met het land of democratisch denken.

Manifest aan het volk van Nederland
Isbn: 978-94-92161-01-7
Prijs: 15 euro

One comment

  1. Nog een boek, nog een manifest! Maar onze dictators zijn niet aan het lezen, maar aan het graaien. Het is niet door het zingen van de Marseillaise dat de Franse Revolutie het volk heeft bevrijd maar door Lodewijk XVI op het schavot te brengen. De toestand van het volk is al zo ernstig verslechterd dat praten geen zin of nut meer heeft. Ik zet niet aan tot haat en geweld, maar stel alleen een remedie voor, die in 1789 heeft gewerkt: “Aux armes citoyens, aux baricades! ça ira, ça ira!

Comments are closed.