CatalunaIn Catalonië worden op 27 september vervroegde parlementsverkiezingen gehouden, een jaar eerder dan nodig. De Catalaanse President Artur Mas van de nu Spaanse autonome regio heeft afgelopen maandag een decreet getekend waarmee de verkiezingen worden afgekondigd. Mas wil de onafhankelijkheid van Catalonië tot inzet van de verkiezingscampagne maken, met de boodschap dat wanneer de onafhankelijkheidspartijen winnen hij binnen achttien maanden zal aansturen op onafhankelijkheid van Catalonië.

Deze stap komt in opvolging van een overeenkomst tussen de tweede belangrijkste pro-onafhankelijkheidspartijen Convergencia Democratica (CDC, conservatief) en Esquerra Republicana (ERC, links) en vertegenwoordigers van de belangrijkste maatschappelijke organisaties die zelfbeschikking ondersteunen. De Catalaanse President Artus Mas had al op 14 januari 2015 aangekondigd dat Catalonië in de praktijk een referendum voor onafhankelijkheid zal krijgen. De politieke partijen met een voorkeur voor een referendum hebben bijna 80 procent van de stemmen behaald en bezitten momenteel 107 van de 135 zetels in het Catalaanse Parlement.

In een eerdere stemronde van 9 november 2014, hebben meer dan twee miljoen Catalanen hun stem uitgebracht, hoe men dacht over het vraagstuk of Catalonië een onafhankelijke staat zou moeten worden. Het voornemen van de Catalaanse regering om hierna een bindend referendum te houden, gelijkaardig aan die van Quebec en Schotland, is doordat de Spaanse regering deze heeft geweigerd, uitgevallen in slechts een volkspeiling.

Bij de aankomende verkiezingen zullen de pro-onafhankelijkheidspartijen met een eenheidslijst uitkomen. « Samen voor ja », bestaande uit Convergencia Democratica, Esquerra Republicana, invloedrijke nationalistische organisaties en de kleine antikapitalistische, onafhankelijkheidspartij Candidatura d’Unitat Popular.

Een opvallende kandidaat op de kieslijst zal Josef Guardiola zijn, die heeft aangegeven zich te willen kandideren voor de afscheidingslijst. De bekende voetbaltrainer van Bayern München en tevens oud-speler van Barcelona, zal bij de volgende verkiezingen op de eenheidslijst staan. Hij zal geen zetel gaan bemannen in het Parlement maar wil zijn bekendheid gebruiken en vindt het ‘zijn plicht om zich voor zijn geboortegrond en haar vrijheid in te zetten’. Het is de eerste maal dat de Guardiola openlijk het onafhankelijkheidsproces ondersteunt.

Premier Mariano Rajoy van Spanje heeft herhaaldelijk gezegd dat de regering de onafhankelijkheid van Catalonië niet zal toestaan. Afsplitsing zou in strijd zijn met de Spaanse grondwet.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: