festivalEindelijk is het er: een Zuid-Afrikaans (apolitiek) festival waarbij de bezoekers kunnen proeven van heerlijke eetgewoontes van de Afrikaners en vooral ook genieten van Zuid-Afrikaanse artiesten die in hun thuisland erg populair zijn. Nergens ter wereld is een taal zo bepalend in het dagelijkse leven als bij de Afrikanerbevolking. Het typerende “Afrikaans” is zo mooi en sprankelend dat Afrikaners, waar ook op deze aardbol, het voortbestaan van die trotse taal willen bewaken en bestendigen.

Opkomen voor hun eigen taal… vaak doen ze dat met een eigen festival met veel muziek, sokkiedans, boerewors en al wat lekker is. Die sokkiedans noemt men in Zuid-Afrika eigenlijk “langarm”. Een dans die we hier een boogie zouden noemen maar dan op Afrikaanse muziek. Het eten wordt gegrilld tijdens een braai. Maar een braai is meer dan een barbecue. Het is een stukje cultuur waarmee de Afrikaner opgroeit.

Afrikaans bloed kruipt waar het niet gaan kan… en Afrikaners vinden elkaar telkens weer, steken het vuur aan voor een braai en laten de sokkieliedjes één na één door de luidsprekers galmen. Een waar feestje, een gezellig festivalletje, Afrikaners zijn er steeds weer voor te vinden! Het gebeurt in Nieuw-Zeeland, Engeland, Canada en vooral Australië waar zich nogal wat Afrikaners gevestigd hebben. Sinds enige tijd ook in Nederland en op 18 juli voor het eerst in Vlaanderen, te Kortessem een pittoresk Limburgs dorpje tussen Hasselt en Tongeren.

Enkele geboren en getogen Afrikaners hebben de hoofden bij elkaar gestoken en de vzw Rooi Bok Sokkie Events opgericht. Een bokkie is een troetelnaam voor je partner, zoals in Vlaanderen en Nederland “liefste” of “schatje” meer voorkomende koosnaampjes zijn. Het razend populaire nationale rugbyteam heeft een gelijkaardige naam gekregen: de springboks. Rooi Bok Sokkie wil de Afrikaanse muziek kenbaar maken bij het grote publiek en wil de Afrikaanse taal in stand houden en promoten, ook in Vlaanderen en Nederland. Het eerste festival KasteelKapperJolle, ook weer een typische Afrikaanse naam, moet daartoe bijdragen.

Nog nooit eerder deden trouwens zoveel Afrikaanse zangers tegelijk Vlaanderen aan. Namen als Bok van Blerk, Riana Nell, Willem Botha en Leah van Niekerk zullen het podium betreden en het aanwezige festivalpubliek vermaken met hun grootste Afrikaanse hits. De organisatoren hopen met dit eerste festival, Zuid-Afrikaners uit ‘België’ (Vlaanderen) en Nederland naar het festivalterrein te halen. Maar ook Vlamingen en Nederlanders die een warm hart voor het land hebben of mensen die het allemaal willen ontdekken.

Bok van Blerk is een icoon in de Afrikaanse muziek, gekend van de waanzinnig grote hit “De La Rey”. Het is een song die het opneemt voor de ‘boeren’, zoals de Afrikaners in Zuid-Afrika genoemd worden. Riana Nell is bekend van haar country pop songs. Willem Botha is een populair zanger en TV-presentator en Leah, ten slotte, is een nieuwkomer die volgens kenners een grote toekomst voor zich heeft. Naast deze optredens zal er dankzij een Afrikaanse deejay muziek te horen zijn van andere topnamen in de Afrikaanse muziek zoals Nádine, Steve Hofmeyr, Ray Dylan en Kurt Darren.

Plaats van het gebeuren is het unieke KOKIMA Eventkasteel in Kortessem dat zijn geschiedenis niet kan verbergen. Het kasteel dateert uit de jaren 1600 en is een parel die zelfs zonder festival het bezoeken waard is. Het domein van maar liefst 7 hectare groot huisvest niet enkel het festivalpodium maar ook drank- en eetgelegenheden en standjes, die al het goeds uit Zuid-Afrika zullen aanbieden, met op kop uiteraard een uitgebreid assortiment typische heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen. Ook aan de kinderen is gedacht: met springkastelen en andere kindvriendelijke attracties kan men er een heuse familiedag van maken.

Het eerste Rooi Bok Sokkie Festival KasteelKapperJolle opent de kasteeldeuren reeds om 11u en het eerste liveoptreden zal om 13u starten. Apotheose van het festival is het concert van Bok van Blerk omstreeks 18u. Rond 20u zullen de vuren van de braai gedoofd worden. Toegang is 45 euro voor volwassenen, 34 euro voor 12-20 jaar, kinderen 7-11 jaar betalen 23 euro. Kinderen jonger dan 6 zijn gratis.

Tickets bestellen

http://www.ticketkantoor.nl/shop/Kasteelkapperjoll

Of via de contactgegevens hieronder:

Voor meer informatie: 
rooiboksokkie@gmail.com
+32 (0)89 20 58 59
Sandra: +32 (0)479 60 63 58
Eelco: +32 (0)472 47 77 32

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Eerste Zuid-Afrikaans muziekfestival op 18 juli met Bok van Blerk in Limburgse Kortessem”

  1. “Baie” fantastisch !

    1. Jean Marie TYTECA

      Ik noteer dat er tot 15 opinie makers dringend het boek van Bosma moeten lezen (of kunnen ze wel begrijpend lezen ?)

Trending

%d bloggers liken dit: