Rechts Actueel bezoekt PEGIDA demonstratie in Dresden

Dresden Pegida

Dresden, stad in het oosten van Duitsland, is al maandenlang het middelpunt van de PEGIDA demonstraties. Welke inmiddels ook in andere steden in Duitsland plaatsvinden, in zo´n vijftien steden, maar nergens betreft grootte in de buurt komen van Dresden. Deze demonstratie is ontstaan als reactie op de massale toestroom van immigranten en de handreikingen van de regering aan de islam in Duitsland. Rechts Actueel ging op de maandagavond 22 juni 2015 zelf maar eens luisteren naar de toespraken. Hieronder alvast een verslag van demonstratie, waar een paar duizend mensen aan meededen.

Het is even na zessen en er is al beweging op de Schlossplatz, een plein in het oude gedeelte van de stad Dresden, waar zich mensen verzamelen en de geluidsinstallatie wordt aangesloten. De voorman van PEGIDA schudt wat handen en bespreekt met de ordedienst de voorbereidingen.

Opvallend aan de demonstratie is dat het onderwerp niet enkel de asielpolitiek van de Regering Merkel is, maar veel meer onderwerpen leven onder de aanwezigen. Men kan het alleen al zien aan de diverse borden en vlaggen die de demonstranten meedragen en verscheidende boodschappen weergeven. Iets over half zeven is het plein behoorlijk volgelopen en staan er ook mensen op de trappen ernaast, dan opent het boegbeeld van PEGIDA Lutz Bachmann de demonstratie: “goedenavond Dresden”.

Meteen wordt duidelijk waarom deze man hier zo goed ligt, hij heeft humor en kan goed spreken. En is duidelijk een gewone volksman, met een ondernemend karakter, die zich niet zomaar uit het veld laat slaan door bijvoorbeeld dolle perscampagnes tegen zijn persoon. Ook wordt wel duidelijk waarom de organisatie zich Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes noemt. Men maakt zich ook druk om wat er elders in Europa gebeurt.

Bachmann feliciteert dan ook eerst een aantal politieke partijen in Europa, met name met de fractievorming van het Vlaams Belang, PVV en anderen in het Europese Parlement. In zijn uitzetting ziet hij als positief dat er wederom grenscontroles zijn ingesteld, die volgens hem alle Europeanen wel kunnen begrijpen, om zo de zekerheden van de gewone burger te beschermen. Als antwoord tegen de machtsgrip van de grote partijen, denkt de spreker aan directe democratie. Verder ziet hij vergaande pogingen van de overheid om totale controle over de bevolking te krijgen.

De tweede spreker is Wilfried, een PEGIDA-demonstrant die in zijn verhaal het beleid van de politici om de eigen bevolking achter te stellen bekritiseert. Om zich af te vragen of de islam nou wel een religie is. Spreker heeft niet veel lof voor het engagement van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, die volgens hem alleen om de macht geeft en niet om andere zaken. Ook komt hij terug op de houding van de Duitse pers naar de demonstranten, de pers zou zelf wel weten dat het hen in de kritiek om massa-immigratie gaat en niet om echte vluchtelingen. De PEGIDA-demo antwoord duidelijk: Lügenpresse, galmt vervolgens een minuut lang over het plein.

Hierna verschijnt een spreker van formaat op het podium. Peter Hild weet het publiek te onderhouden met een grappige en interessante toespraak. Van iemand die zichzelf niet links noch rechts vindt, maar recht door zee, wat volgens hem het publiek van de demonstratie ook is. Volgens hem voert de politiek beleid tegen de eigen burgers, waaronder ook door mensen toe te laten die de Duitse cultuur en religie niet respecteren. Hij haalt Keizer Wilhelm II aan; “Ik ken geen partijen meer, enkel wie voor of tegen Duitsland is.” Dit in reactie op nationaal-masochisten die elders in het land PEGIDA demonstraties verstoren.

Ook ziet de spreker Rusland, met zijn President Poetin, als vriend van Duitsland en keert zich tegen de oorlogspolitiek van de V.S.A. en de eigen regering. Eerder denkt spreker aan samenwerking met Rusland, maar ook met activisten elders in Europa die zich tegen het huidige beleid keren. Om de demonstranten erop te wijzen dat zij hier de voorhoede zijn van de buitenparlementaire oppositie. De PEGIDA-demo antwoord: Wir sind das Volk!

Na de drie toespraken begint het lopende gedeelte van de demonstatie, door de organisatie Spaziergang genoemd. Een half uur lopen zonder kreten of gezang met voorop een spandoek van PEGIDA en omringt door mensen van de ordedienst en op een aantal hoeken de politie. Via de Augustusbrücke (brug) naar een ander gedeelte van de stad en daarna richting de Carolaplatz om via de Carolabrücke terug te keren naar de Schlossplatz.

Wanneer de demonstratie hier is aangekomen volgt nog een korte toespraak van een andere activist met de naam Holger. Hij heeft met een ondernemer gesproken die kapot wordt gemaakt door een grootbedrijf, om vervolgens in het sociale vangnet te vallen, dat momenteel door de regering wordt uitgekleed. Uiteraard krijgen de binnengevallen immigranten wel alles van de Duitse staat. Spreker weet ook dat verschillende culturen, een samenleving dermate anders willen indelen dat samengaan nooit mogelijk is.

De demonstratie eindigt met een dankwoord van Lutz Bachmann, die daarbij nog de laatste toespraak samenvat. Vervolgens zingen de aanwezigen het derde couplet van het Duitse volkslied Das Lied der Deutschen en wordt de demonstratie ontbonden rond kwart voor negen.

Dresden Pegida

3 comments

  1. Alleen spijt het mij dat Rechts Actueel er niet aan gedacht blijkt te hebben ook aan zijn lezers de kans te geveb zo iets mee te maken. “Zoiets” zou immers alle Vlamingen een hart onder de riem hebben gestoken! Ook proficiat voor de kwaliteit van de sobere, maar een correct beeld scheppende berichtgeving. Dit is journalistiek!

Comments are closed.