jefnysdebeginjaren‘t Pallieterke bestaat 70 jaar en dat zullen we geweten hebben.  Het ene initiatief volgt het andere op.  Dat het blad het enige politiek-incorrecte Vlaamsnationale weekblad is, dat is bekend; dat ‘t Pallieterke van oudsher dé plek is waar nieuw tekentalent tot ontplooiing komt, dat is wat onderbelicht.  Daar komt nu verandering in: morgenavond wordt een tentoonstelling geopend in Kruishoutem, in het Europese Cartooncentrum, met unieke cartoons van Jef Nys, die later bekend zou worden als tekenaar van Jommeke.  Tegelijk wordt de periode belicht in een boek van de hand van historicus Tomas Verachtert.

’t Pallieterke verscheen voor de allereerste keer op 17 mei 1945. Enkele maanden later won ene Jef Nys, 18 jaar, de door Bruno de Winter georganiseerde cartoonwedstrijd. Tien jaar lang werkte hij voor ’t Pallieterke. Hij tekende minstens 3.000 cartoons, karikaturen en illustraties. Over deze periode schreef Tomas Verachtert een rijkelijk geïllustreerd boek, in totaal 224 bladzijden dik.

Naast het boek met meer dan 300 cartoons, is er ook een overzichtstentoonstelling met rond de 175 tekeningen. Jef Nys tekende voor ‘t Pallieterke uiteraard over de naoorlogse internationale politiek, de repressie, de Vlaamse strijd en de nationale politiek. Daarnaast maakte hij echter ook massa’s portretten van artiesten en sportlui en mocht hij naar hartelust experimenteren met grappen en strips. Dat gebeurde volop en komt dan ook uitgebreid aan bod in boek en tentoonstelling.

We mogen hier in primeur van ‘t Pallieterke twee voorbeeldjes afdrukken.  In een eerste tekening verwijst Jef Nys naar de stoere slogans die weerklinken op de toen nog massaal bijgewoonde Ijzerbedevaart;  maar de Vlaamse leeuw laat zich daarna nog even mak en lam door de Waalse haan bij de leiband houden…

jefnysmakkeleeuw

Hoe het dan wel zou moeten, dat toont Nys in een andere tekening:  een Vlaams volksfront zou eindelijk komaf moeten maken met het makke CD&V-schaap.  Of hoe sommige zaken ook een halve eeuw later nog verrassend actueel zijn…

jefnysstoereleeuw

De officiële overhandiging van het eerste boek aan de zoon van Jef Nys vindt plaats morgenavond zaterdag 20 juni, in het Europees Cartoon Centrum van Kruishoutem. Daar wordt die avond ook de overzichtstentoonstelling Jef Nys geopend. Voor het adres en de openingsuren: www.ecc-kruishoutem.be.

Het boek kan besteld worden via

– de webwinkel van ‘t Pallieterke:   http://pallieterke.net/product-categorie/boeken/

– in de boekhandel (vanaf 25 juni):  prijs 22 euro

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d