Nieuw rechts blok in het EU parlement: ‘Wij zijn de stem van het verzet’

Wilderlepen_0Het Vlaams Belang, de PVV, het Oostenrijkse FPÖ, het Franse Front National. het Italiaanse Lega Nord, het Brits ex UKIP parlementslid Janice Atkinson en de Poolse Nova Prawica van de KNP bundelen de krachten in het Europees Parlement in een nieuwe fractie genaamd Europa van de Naties en de Vrijheden.

Om een fractie in het Europees Parlement te vormen zijn er uit zeven landen tezamen minstens vijfentwintig parlementariërs nodig. Alleen al het Front National heeft drieëntwintig parlementariërs. Voordelen bij een fractievorming zijn meer spreektijd en onderlinge samenwerking, maar ook enkele miljoenen euro’s aan subsidies en meer betaalde medewerkers

Het Poolse KNP is in onze contreien een onbekende. Ze hebben twee vertegenwoordigers in het Europees Parlement.  In eigen land staat de partij bekend als conservatief en patriottistisch, maar hebben liberale standpunten aangaande de economie. Bij de komende verkiezingen in Polen werken ze samen met de Kukiz beweging en de Nationale Beweging. Tezamen staan ze in de peilingen op 29% van de stemmen. Voor de komende verkiezingen wordt trouwens geen enkele linkse partij op meer dan 3% van de stemmen gepeild in Polen.

In het mooie bolwerk wat deze ochtend is aangekondigd zit al een eerste barst: Front National EU-verkozenen Bruno Gollnisch en Jean-Marie Le Pen staan niet achter het nieuwe project en hebben aangekondigd niet deel te zullen nemen aan de fractie.

6 comments

  1. Als ik me goed herinner was Golnisch binnen het FN al een omstreden figuur in 1988, dus blijkbaar is dat vandaag, 27 jaar later, nog zo…

Comments are closed.