UMPS wil Front National nekken, maar bezorgt hen daarmee een winst van… 25%!

59,43% van de kiezers van Le Pontet, een gemeente van 17.000 inwoners in de buurt van Avignon (Vaucluse), hebben eerder deze week politiek Frankrijk een ferme neus gezet. De Vlaamse media zijn muisstil, of kankeren nog over de ruzie ten huize familie Le Pen.

In maart 2014 werd de 33-jarige kinesitherapeut Joris Hébrard van het Front National al burgemeester van deze Provençaalse gemeente aan de voet van de Mont-Ventoux. Maar omdat de UMPS klacht indiende tegen de verkiezingsuitslag – op de voordrachtslijst waren er zogezegd onregelmatigheden vastgesteld – werd de stembusgang gisteren nog eens overgedaan.

Marion Le Pen en Joris Hébrard: klinkende verkiezingsoverwinning!!
Marion Le Pen en Joris Hébrard: klinkende verkiezingsoverwinning!!

Vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014, wint Hébrard maar liefst 25%, een historisch resultaat voor een FN-kandidaat. Hieronder de uitslag vergeleken met 2014!
Geen kattepis, zou Jan Becaus zeggen.

Joris Hébrard (FN): 59,43% (3934 stemmen). In maart 2014, 34,65 % (2446 stemmen) in de 1ste ronde, 42,62% (3142 stemmen) in de 2de ronde.

Jean-Firmin Bardisa (PS): 28% (1853 stemmen). In maart 2014, l’Union de la gauche was in de eerste ronde reeds uitgeschakeld met 13,11% (926 stemmen)

Caroline Grelet-Joly (UMP) : 12,57% (832 stemmen). In maart 2014, behaalde de UMP 28,15% (1987 stemmen) in de eerste ronde en 42,52% (3134 stemmen) in de 2de ronde.

Het Front National mag daardoor 27 (+3) gemeenteraadsleden afvaardigen, de PS 4 en de UMP (Les Républicains ) 2 (-5). Van 6 zetels voor ‘Grand Avignon’ (Sièges au conseil communautaire) mag het FN er 5 invullen en de PS 1.

Het is duidelijk dat de kiezers de interne strubbelingen binnen de familie Le Pen aan zich voorbij lieten gaan en dat de nieuwe naam van de UMP – Les Républicains – niet aanslaat. Voor het FN is de Vaucluse – fief van Marion Le Pen – altijd wel een gunstige kiesomschrijving geweest, maar wat gisteren gebeurde, is nooit gezien.

Zonder aardverschuivingen maakt het Front National in december – regionale verkiezingen volgens het proportioneel stelsel – een zeer grote kans om de PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) te besturen. Dat geldt trouwens voor ander regio’s.

Laat de opgedoekte UMPS – nu RPS (Républicains+PS) – haar wonden maar likken! Het leedvermaak kan niet op!

One comment

  1. LOONTJE KOMT OM ZIJN BOONTJES? net zoals het hier zal gaan , zeker weten ! ! ! ! ! !

Comments are closed.