pallieterke3Een gerokte Schotse doedelzakspeler, de fine fleur van de Vlaamse Beweging, legendarische zangers van De Strangers, volksvertegenwoordigers van N-VA, kopstukken van het Vlaams Belang, donkerblauwe liberalen, charmante folkzangeresjes en zowaar een verjaardagstaart: waar vindt een mens dat allemaal tesamen? Op een geslaagd tuinfeest dat afgelopen weekend doorging bij Antwerpen, ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van ‘t Pallieterke.

‘t Pallieterke is een monument in de Vlaamse pers, maar net als bij alle monumenten begonnen er enkele jaren geleden wat barsten en scheuren te komen; de tijd deed zijn werk, en de gestaag stijgende leeftijd van redacteurs en lezers begon zijn tol te eisen. Toen hoofdredacteur Karl Van Camp dan ook het roer overnam begon hij aan een heikele opdracht: de kernwaarden van ‘t Pallieterke behouden, maar de vorm aanpassen aan een nieuwe tijd om een nieuw publiek aan te spreken.

Nieuwe redacteurs werden aangetrokken, nieuwe promotiemiddelen ingezet, de rol van de cartoons in ere hersteld (‘t Pallieterke was de plek waar Jef Nys debutteerde, om er maar één te noemen), de vraaggesprekken opnieuw ingevoerd, de focus van de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep verschoven naar de uitdagingen van deze tijd.  En met succes: op het tuinfeest werd bevestigd dat het blad vandaag opnieuw gezond is, en er zowel inzake losse verkoop als inzake abonnementen op vooruitgaat – wat in een tijd waar alle gedrukte media forse klappen krijgen een knappe prestatie is.

Van Camp heeft ook nog nieuwe plannen, zo bleek. Vorige week werd samen met ‘t Pallieterke ook een feestbijlage bezorgd in een modern magazineformaat. Die vorm deed opkijken: wordt er nagedacht over een andere vormgeving, waarbij het klassieke krantenformaat verlaten wordt? Afwachten maar… Ook interessant was dat er vraaggesprekken werden opgenomen met zakenmensen, die denken aan nieuwe media-initiatieven om de linkse alleenheerschappij in medialand te doorbreken. Worden die ideeën ook projecten? De tijd zal het uitwijzen…

Wel al concreet is de oprichting van een VZW ‘vrienden van ‘t Pallieterke’, met een bestuur samengesteld uit hoofdredacteur Karl van Camp zelf, oud-hoofdredacteur van Trends Frans Crols, en Guido Moons, de oud-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Deze VZW zal de culturele activiteiten rond het Pallieterke organiseren en steunen, zoals de uitgave van boeken en de organisatie van debatten en tentoonstellingen.

Wij van Rechts Actueel wensen onze ‘collega’s’ van ‘t Pallieterke van harte proficiat, en nog vele jaren!

pallieterke2 pallieterke1

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d