Verkiezingen Verenigd Koninkrijk; Nigel Farage stapt op, SNP grote winst, BNP bijna afwezig

NigelFarageNa de dramatische verkiezingsnederlaag van de United Kingdom Independence Party (UKIP) is boegbeeld en partijvoorzitter Nigel Farage afgetreden. De partij behaalde bij de landelijke verkiezingen van 7 mei 2015 in het Verenigd Koninkrijk slechts 1 district, te weten Claction, dat zich in het oosten van Engeland bevindt. De partij had kandidaten in de strijd voor maar liefst 624 districtszetels (650 zetels totaal) doorheen het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent maar 1 persoon voor de UKIP in het Britse Parlement, terwijl de laatste peilingen wezen op zo´n zeven zetels.

Opvallend is wel dat 3,9 miljoen kiezers voor de partij stemden, wat haar de derde partij van het land zou maken, maar door het huidige kiessysteem heeft dat maar 1 zetel opgeleverd. Eén van de verliezers onder de UKIP kandidaten is de charismatische voorman van de partij Nigel Farage. Het district waarin de voorman meedeed, Thanet South, is naar de Conservatieven gegaan en dus heeft Farage zijn ontslag aan het bestuur van de partij aangeboden.

Naast de rechts-populistische UKIP deden er in deze verkiezingen nog een aantal nationalistische en regionalistische partijen mee. De meest opvallende is de Scottish National Party die een zinderende verkiezingsoverwinning behaalde. De partij won bijna alle zetels in Schotland en domineert daar het politieke landschap. Ze mag maar liefst 56 personen afvaardigen naar het Britse Parlement. De tegenhanger Plaid Cymru vanuit Wales wist 3 zetels te machtigen, hetzelfde aantal zetels als men reeds bezat.  In Noord-Ierland haalde Sinn Fein vier zetels binnen.

De rechts-nationalistische British National Party deed opvallende genoeg bijna nergens mee in de strijd om de zetels. Er waren slechts 8 kandidaten, in tegenstelling tot de vorige verkiezingen waarbij er 338 personen namens de partij meededen. Men haalde dan ook maar 1.667 stemmen, uiteraard ruim onvoldoende voor een zetel, maar dat was met de kandidaten de vorige keer ook al niet het geval. De partij zelf ziet de toekomst dan ook positief, want door niet heel actief mee te doen aan de verkiezingen, heeft men niet veel kosten hoeven maken.  Ook de concurrerende formatie English Democrats kwam niet van de grond.

 

2 comments

  1. 1 m/v = 1 stem… maar ABSOLUUT niet zichtbaar bij de zetelverdeling !
    6 partijen haalden meer dan 1 miljoen stemmen.
    Conservatives: 11.334.920 stemmen (331 zetels), Labour: 9.344.328 (232), UKIP: 3.881.129 (slechts 1), Liberals: 2.415.888 (8), SNP: 1.454.436 (56!) en Green: 1.154.562 (amper 1).
    Of met 36,9% van de stemmen behalen de Conservatives 50,9% (!) van de zetels, Labour met 30,4% van de stemmen 35,7% van de zetels en UKIP met 12,6% van de stemmen 0,2% (!?) van de zetels.

  2. Nederlaag van Ukip? Sinds wanneer nederlaag als ze 4 miljoen stemmen halen?het kiessysteem is daar nu eenmaal onrechtvaardig! Bert M

Comments are closed.