VB-voorzitter Van Grieken kondigt herbronning aan

tom van griekenHet lijkt erop dat het Vlaams Belang stilaan de juiste aanpak vindt na de verpletterende verkiezingsnederlaag van 2014.  Na een grondige verjonging en vernieuwing aan de top, met Van Grieken aan het roer, volgde een interne reorganisatie vanwege de kaalslag in personeel en middelen.  Na de goed-ogende campagne ‘red Vlaamse jobs’ volgt nu de aankondiging van datgene wat elke partij moet doen die door de kiezer in de touwen werd gemept:  politiek en ideologisch herbronnen.

De nieuwe voorzitter wil van het Vlaams Belang een partij van de 21ste eeuw maken, zo laat hij weten aan persbureau BELGA. ‘Door de partijstandpunten te herijken en te hertalen willen we een alternatief vormen voor de teleurgestelde N-VA-kiezer’, klinkt het. ‘We moeten af van het imago van ‘alle vreemdelingen buiten.’  We gaan de partijstandpunten hertalen om zo een alternatief voor de teleurgestelde N-VA-kiezer te vormen.’

De 28-jarige partijleider lanceert drie colloquia over identiteit, soevereiniteit en vrijheid. ’Onze standpunten over identiteit zijn niet marginaal, maar worden breed gedragen in de samenleving”, stelt Van Grieken.  Het Vlaams Belang blijft erbij dat de grenzen gesloten moeten blijven. Niet uit angst voor vreemden, maar wel voor het behoud van de pensioenen, de sociale zekerheid en het werk. Wie hier is, kan dus hier blijven, behalve als hij of zij er enkel op uit is van onze sociale zekerheid te profiteren, criminele feiten heeft gepleegd of een religieus fanaticus is.

Op 6 juni zoekt Vlaams Belang op een colloquium in het Vlaams Parlement een antwoord op de vraag of identiteit vandaag nog mag. Daarvoor heeft de partij een aantal mensen van buitenaf uitgenodigd, zoals voorzitter van de Vlaams Volksbeweging (VVB) Bart De Valck, de Nederlandse publicist van Srilankese afkomst Timon Dias en oud-parlementslid en… LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker.   Dat is een opmerkelijke naam:  Dedecker is een ultraliberaal, en heeft in het verleden ook de beweging die de identiteit bij uitstek verdedigt, de Vlaamse beweging, zwaar geridiculiseerd.  Maar goed, misschien is hij intussen tot nieuwe inzichten gekomen?  We zullen op 6 juni zeker eens gaan luisteren.

Waar en wanneer we verwacht worden, daar hebben we voorlopig het raden naar.  Op de weinig overzichtelijke website van de partij is vandaag in de kalender op 6 juni enkel sprake van … een zangavond in Herselt.  De mooie affiche van het colloquium, die al te zien was op de 1 Mei-viering in Antwerpen, is op de eigen VB-website niet terug te vinden.  Op de facebookpagina van het VB wordt dan weer vandaag, 5 mei, opgeroepen om ons in te schrijven voor de bus naar de… 1 Mei-viering, die dus al voorbij is.  Komende evenementen vallen er niet te bespeuren, dus ook geen drie colloquia.  Misschien moet de jonge voorzitter het met zijn medewerkers toch nog eens hebben over communicatie in het internettijdperk?

PS Na ons artikel werd één en ander aangepast: alle info op http://www.vlaamsbelang.org/activiteiten/3546

4 comments

 1. Dat klinkt allemaal goed en wel, maar ik hou niet van dat zwakke gedoe. Ik zou liever een kleine partij in de stijl van de NPD en Gouden Dageraad zien in Vlaanderen.

  Ik wens het VB het beste, maar die partij is niet echt mijn ding…

 2. Het blijft toch wel een EigenVolkse partij , naar ik verhopen mag ?

 3. Hopelijk komt de partij opnieuw naar voor als een partij die niet de Main Stream Media en dito partijen probeert te charmeren, maar werkt het met een no-nonsens programma die de kiezer de realiteit onder ogen durft te stellen.. De poging van Annemans naar gematigdheid en de overlopers naar een postjes-media-gestuurde-partij moeten toch de ogen openen.

 4. Ja, identiteit mag nog!

  Het Vlaams Belang heeft sinds zijn ontstaan het thema van de Vlaamse identiteit op de politieke agenda geplaatst, tot spijt van wie het benijdt. Als Vlaams-nationale partij streven wij niet alleen een onafhankelijke Vlaamse staat na. Wij willen ook een Vlaanderen waar de Vlamingen in hun eigenheid gerespecteerd worden.

  Wij zijn altijd een voorhoede-beweging geweest. De feiten geven ons gelijk: de multiculturele samenleving is een mislukking en de massa-immigratie veroorzaakt grote politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke problemen. Toch wordt het vrijwaren van onze identiteit meer dan ooit verdacht gemaakt en beschimpt. Dat heeft niet alleen te maken met de toevloed aan mensen die onze manier van leven verwerpen, maar ook met de politieke correctheid die elke vorm van weerstand wil breken.

  Met dit colloquium gaat het Vlaams Belang in het offensief. Zoals u kan zien in het programma, doen wij daarvoor een beroep op een aantal boeiende (gast)sprekers. Ik hoop u dan ook te kunnen verwelkomen op 6 juni in het Vlaams Parlement.

  Tot dan!

  Tom Van Grieken
  voorzitter Vlaams Belang

Comments are closed.