VVB wil debat over zelfbeschikking in Europees parlement afdwingen

vvbzMaandag 13 april kwamen meer dan 200 vertegenwoordigers uit heel Europa samen om het ECI (European Citizens Initiative) te bespreken. Sedert drie jaar bestaat immers de mogelijkheid om mits één miljoen handtekeningen uit diverse Europese landen een politiek debat op te zetten in het Europees parlement.

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) nam er als vertegenwoordiger van de Europese koepel van independentisten ICEC (International Commission of European Citizens) bestaande uit organisaties Vlaanderen, Schotland, Catalonië, Zuid-Tirol en Veneto deel aan de debatten.

Uit de gesprekken bleek dat er heel wat misloopt bij de ECI’s. In drie jaar werden 51 verzoeken ingediend, 31 werden geregistreerd en 3 haalden het vooropgestelde einde. Een wel erg lage slaagscore. De hele dag rond werd er rond dit thema gewerkt en gediscussieerd, maar politiek was het eerste onderdeel het belangrijkste. Niet in het minst wegens de aanwezigheid van EU-commissaris en EU-ondervoorzitter Frans Timmermans en Henri Malosse, voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité. De EU-commissaris heeft duidelijk de grenzen aangegeven van het ECI. ECI’s die een verdragswijziging inhouden zijn sowieso onontvankelijk.

Slechts vijf van de 200 deelnemers konden rechtstreeks in debat treden met de EU-commissaris. Het panel oogde niet erg gelukkig met de vraag van VVB-ondervoorzitter Bernard Daelemans in naam van de Europese independendisten betreffende het uitoefenen van het universele zelfbeschikkingsrecht in de landen van de EU. Frans Timmermans antwoordde dat dit de zaak is van de lidstaten zelf.

Toen Bernard Daelemans hem voor de voeten gooide dat bijgevolg gewezen commissievoorzitter Barrosso zich dan niet mocht moeien het Catalaanse en Schotse referendum mondde dit uit in een dovemansgesprek. Eerst herinnerde Timmermans zich eerst de uitspraken van de Portugees niet meer en antwoordde later dat dit persoonlijke standpunten waren. Een meer dan bizar standpunt.

Er werd door vele deelnemers geopperd dat ook niet-geregistreerde of initiatieven die minimum 500.000 handtekeningen inzamelden, moeten worden besproken door het Europees Parlement. Voor ons (ICEC-VVB) is de conclusie duidelijk. Wij zullen zeker initiatieven innemen zoals een conferentie over zelfbeschikkingsrecht in het Europees Parlement in het najaar van 2015 en het gebruik maken van het Europees petitierecht bij het Europees Parlement.

(tekst geschreven door VVB zelf)

One comment

Comments are closed.