Officiële en definitieve uitslag Franse departementsverkiezingen

dpWanneer de stembureaus gisterenochtend open gingen waren de verwachtingen – volgens de onderzoeksbureaus althans – dat centrumrechts een duizendtal kantons van de 2.054 zou binnenhalen, links de helft daarvan, het Front National rond de 50 en de rest verdeeld over kleinere formaties.

De periode tussen de twee ronden werd gekenmerkt door nooit geziene hysterische aanvallen van Manuel Valls aan het adres van het Front National van Marine Le Pen. Met de allures van een bolsjewistisch psychopaat die op zijn spuitje zit te wachten – Elena en Nicolae Ceaușescu hadden het geapprecieerd – heeft dat miezerig ventje nog maar eens zijn ware gelaat getoond. Men zou hem warempel tegen zichzelf moeten beschermen. (lees hier meer)

Maar goed, de teerlingen zijn geworpen, de champagne ontkurkt of de wonden gelikt. Slechts de helft van kiezers heeft de moeite gedaan om zijn/haar stem uit brengen (49,98%, 1ste ronde 49,83%). Dat betekent dat de kiezers de oproep om hun stem in de 2de ronde vooralsnog uit te brengen, niet hebben opgevolgd. Een zoveelste nederlaag voor Valls en zijn socialisten.

Wat we van deze verkiezingen kunnen onthouden, is dat links fors verliest, centrumrechts een relatief mooie score neerzet en dat het Front National zich in het Franse politieke landschap verder heeft weten te verankeren. Natuurlijk doet de Leugenmedia er alles aan om de overwinning van centrumrechts in de verf te zetten en de even grote overwinning – één tegen allen, allen tegen één – van het Front National te minimaliseren. De volledige landelijke uitslag – niet alle partijen waren in de 2de ronde overal aanwezig – geeft meer duidelijkheid: Binôme (man/vrouw lijst) PS: 2.967.883 stemmen, Binôme Droite: 5.102.404 stemmen, Binôme Front National: 4.108.404 stemmen (in 1073 kantons op eigen kracht).

5.102.404 stemmen = 1055 zetels voor de UMP

2.967.883 stemmen = 929 zetels voor de PS

4.108.404 stemmen = 62 zetels voor het Front National (+ 4 voor la Ligue du Sud) 

Dat is de onrechtvaardige zetelverdeling na de verkiezingen van gisteren. In feite komt het er op neer dat het Front National constant moet opboksen tegen een kiesdrempel van 50,01% wil het bestuurlijke mandaten invullen.

Centrumrechts verovert 65 departementen, verenigd links 31 departementen en het FN blijft wat dat betreft op zijn honger, dit ondanks de schitterende resultaten in vele kantons. Toch even vermelden dat de departementen Vaucluse (fief FN) en de Tarn-et-Garonne na de uitslag van gisteren over geen meerderheid beschikken. In de Vaucluse dienden zich twee nationalistische lijsten aan, het FN en ‘la Ligue du Sud’ van Jacques Bompard, de burgemeester van het Provençaalse stadje Orange. Tussen beide lijsten werden wel afspraken gemaakt.

dp2Het Front National – goed voor 1 kantonale zetel in 2011 – behaalt er nu 62, voornamelijk in noordelijke en zuidelijke departementen, uitschieter is Pas-de-Calais met 12 zetels. Tel daarbij de vier zetels van la Ligue du Sud en we komen op een totaal van 66 nationalistische zetels.

Het meerderheidskiesstelsel maakt het bijna onmogelijk voor partijen als het FN om bestuurlijke mandaten binnen te halen. Dat komt voornamelijk omdat ze over geen ‘partners’ (en onvoldoende reserves) voor de tweede ronde beschikken. De stemmen zijn er wel, maar ze kunnen niet verzilverd worden. Zoals eerder aangehaald, ze zitten met een kiesdrempel van 50,01%.

Ter illustratie geven we hier de uitslag uit de Gard. Het FN, met 109.803 stemmen (meer dan rechts en de socialisten samen), behaalt daarmee slechts 4 zetels, de Union de la Droite met 70.812 stemmen, 18 zetels. De communisten halen zelfs met amper 10.808 stemmen evenveel zetels als het FN.

Résultats du département au 2d tour

Binômes de candidats

Voix % Inscrits % Exprimés Nb Sieges
Binôme du Parti communiste français 10 808 2,12 4,12 4
Binôme du Parti Socialiste 31 069 6,10 11,85 8
Binôme Union de la Gauche 5 853 1,15 2,23 2
Binôme Divers gauche 26 220 5,15 10,00 6
Binôme Union de la Droite 70 812 13,90 27,01 18
Binôme Divers droite 7 588 1,49 2,89 2
Binôme Front National 109 803 21,56 41,89 4

Enkele symbolische pandoeringen die de PS en zijn geallieerden pijn zullen doen:

  • President Hollande (PS) en premier Valls (PS) zien hun eigen departementen, La Corréze en l’Essonne, naar blauw-rechts gaan. Dezelfde vaststelling voor andere tenoren van de PS die hun departementen verloren zien gaan: les Deux-Sèvres, historisch departement van Ségolène Royal (ex Hollande), Le Nord van Martine Aubry (dochter van gewezen EU’er Jacques Delors), burgemeester van Rijsel, la Saône-et-Loire van Arnaud Montebourg en la Seine Maritime van Laurent Fabius (van het besmette bloed).
  • De communisten – ja, die bestaan in Frankrijk nog – verliezen l’Allier maar behouden nog le Val-de-Marne. De 100.413 stemmen (0,55%) nationaal behaald, volstaan daarvoor.
  • Les Bouches-du-Rhône – de regio met Marseille, Aix en Martigues – dat sinds 1953 in handen van de socialisten was, gaat naar de ploeg van Sarkozy.

Besluit

De verliezers Valls en Hollande verwerken de afgang van hun socialistisch wanbeleid.
De verliezers Valls en Hollande verwerken de afgang van hun socialistisch wanbeleid.

Met zo’n uitslag zou de regering Valls ontslag moeten nemen. Het is toch wel heel duidelijk dat zijn ploeg niet meer het vertrouwen van de Fransen geniet. Marine Le Pen verwoordde het als volgt: “Ik zal het ontslag van Valls niet vragen, want middelmatige (médiocre) politici blijven zich altijd verkrampt aan hun postje vastklampen”.

Jammer dat het Front National – ondanks haar monsterscores – geen departement kon veroveren. In de Vaucluse en l’Aisne waren ze er nochtans zeer dicht bij. Alle hoop is nu gevestigd op de regionale verkiezingen van december van dit jaar. In tegenstelling tot de departementsverkiezingen van gisteren worden de kandidaten dan volgens het proportioneel kiesstelsel gekozen.

Zonder politieke aardverschuivingen liggen er dan 5 regio’s sterk binnen het bereik. Met de plaatselijke verankering en het degelijk werk van de 11 FN-burgemeesters – kijk maar naar de uitslagen van de kantons waar ze actief zijn – aangevuld met de 62 departementszetels van gisteren, kunnen ze de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Zo hoort het, we zullen doorgaan…

One comment

  1. Wat voor een belachelijke zetelverdeling is dat. Liberale democrazy op zijn best.

Comments are closed.