Het Front National is de enige grote winnaar van de Franse verkiezingen

In tegenstelling tot wat men ons tracht wijs te maken, is het Front National met voorsprong de grote winnaar van de verkiezingen van gisteren. Het FN zag haar aanhang – vergeleken met de historisch hoge score bij de Europese verkiezingen van vorig jaar en waarbij ze de grootste partij werd – nog met zo’n 400.000 (!) kiezers aangroeien. Het is ook de enige partij – van zij diegene die iets betekenen althans – die niet in kartelvorm naar de kiezer ging.

mlp1

Voor het eerst werd in Frankrijk voor een ‘Binôme’ – een man/vrouw koppel – gestemd. Zo’n politieke Siamese tweeling is op het eerste zicht een vrouwvriendelijke maatregel. Maar ons slecht karakter doet ons daaraan twijfelen. We weten perfect wat kandidaten op nationalistische lijsten te verduren krijgen en dat vele vrouwen daardoor afhaken. Gezien de omvang van zo’n verkiezingen (2054 kantons, in 2011 waren er dat nog 4 035) – en het grote aantal kandidaten die daarvoor nodig zijn – dacht men wellicht dat het FN niet in staat was om de(r)gelijke lijsten in te dienen.

Als het de ‘democraten’ trouwens menens is, dan zouden ze deze maatregel voor alle verkiezingen moeten toeppassen, de parlementsverkiezingen inbegrepen. Ondanks deze Binôme-maatregel slaagde het FN erin om in 96% van de kantons lijsten in te dienen, wat al een prestatie op zich mag genoemd worden.

Dan waren er de peilingen! Het is een gekende truc: geef een partij 30% bij die enquêtes. Wanneer de uitslag dan iets lager uitvalt, dan voldoet de partij niet aan de verwachtingen. De Leugenmedia – het rood/groen VRT zendertje inbegrepen – heeft naar aanleiding van de verkiezingen van gisteren weer eens haar ware aard getoond.

Van de 21.318.283 Fransen die gisteren naar de stembus gingen, stemden er 2.703.751 voor de Parti Socialiste (PS). Dat maakt dat Frankrijk momenteel geregeerd wordt door een partij die amper 13,34 % van de stemmen haalt. Het partijtje – dat mogen we nu wel stellen – van Hollande en Valls werd in 524 kantons uitgeschakeldDe centrumrechtse ploeg van Sarkozy doet het beter met 4.246.149 (21,12%) stemmen. Na het geruzie van de voorbije maanden is dat een voortreffelijke uitslag.

Maar de absolute winnaar is het Front National. Met 5.108.066 van de stemmen (25,19%) doet ze het nog beter dan bij de Europese verkiezingen van 2014 (+395.639 stemmen). Als men de uitslag vergelijkt met de vorige departementale (vroeger kantonnale) verkiezingen, dan wint de partij van Marine en Marion 10%. Acht FN-kandidaten werden in deze eerste ronde rechtstreeks verkozen, in Henin-Beaumont zelfs met meer dan 60%.

Nooit voorheen werd een FN-kandidaat bij departementale verkiezingen rechtstreeks in de eerste ronde verkozen. Het FN is koploper in 43 van de 98 departementen. Enkele opvallende uitslagen die voor de tweede ronde het beste doen verhopen: Var 38,90%, l’Aisne 38,78%, Vaucluse 37,40%, Gard 35,54%, Haute-Marne 35,15%, l’Oise 35,11%.

Volgende zondag – tijdens de tweede ronde – zal het FN in 1073 kantons aanwezig zijn, soms in gunstige positie, soms in ZEER gunstige positie. In 322 van de 1073 kantons staan ze in Pole Position. Toch niet slecht voor een partij die niet aan de verwachtingen voldoet! Natuurlijk werd er al opgeroepen om republikeins front te vormen. Zondag aanstaande zien we wel hoe het afloopt. We hebben er het volste vertrouwen in.

We beperken ons tot deze korte nabeschouwing. Na de 2de ronde gaan we daar uiteraard dieper op in.

8 comments

  1. Ik ben politiek niet geïnteresseerd, maar de genoemde ‘winst’ van 400.000 stemmen zegt niets zolang je die niet afzet tegen de opkomst. Die lag in 2015 10% boven die in 2014. Dat betekent dat er tout court al 4 miljoen meer stemmen zijn uitgebracht. Zo bezien is íedere deelnemende partij gegroeid.
    Bij verschillende opkomstcijfers kun je echt alleen percentages vergelijken en geen absolute aantallen.

  2. Tja, we kennen die redenering wel. Toen V.B. in Antwerpen 30% scoorde , verloren we ook, want “ze” dachten toen (achteraf) dat we 50% zouden halen…..Aldus verliest rechts steeds alle verkiezingen….!

  3. EENS TEMEER plegen PoCo-schrijvelaars en journaille van de sossenrode propagandatoeter lachwekkende DESinformatie onhandig gecamoufleerd als “duiding” ter zake…..

Comments are closed.