Provinciale Statenverkiezingen: VVD het grootst, PVV enkele zetels verlies

verkiezingen

Alle stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn inmiddels geteld. De VVD is landelijk als de grootste partij uit de bus is gekomen. De liberalen krijgen 15,8% van de stemmen. Tweede partij is oppositiepartij CDA met 14,7 %. Het aantal kiezers dat de moeite heeft genomen om te gaan stemmen is minder dan de helft, te weten 47,5 %. Opvallend is dat de PVV van de zeteldaling van de regeringspartijen niet heeft kunnen profiteren en over alle Provincies heen op 3 zetels verlies is uitgekomen en daarbij waarschijnlijk 1 Eerste Kamerzetel moet opgeven.

De regeringspartijen zijn in deze verkiezingen bestraft voor het beleid, dat op weinig goedkeuring van het electoraat kan rekenen. De VVD en de PvdA verliezen in alle provincies en halen in de Eerste Kamer samen nog maar 21 van de 75 zetels. Zelfs met andere partijen, waar men tijdens de regeringsperiode mee samenwerkt, komt de regering nog niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Deze bevriende coalitie, met D’66, ChristenUnie en de SGP komt op 36 van de 75 zetels.

Dramatisch is het helemaal voor de PvdA geworden. In alle 393 gemeenten en daarmee in alle 12 provincies heeft de PvdA verloren. De partij raakt in de Eerste Kamer waarschijnlijk bijna de helft van de zetels kwijt. Het kiezerspubliek lijkt te zijn overgelopen naar de nog meer islamofiele D’66 en de SP, een partij kritisch op de bezuinigingen met een sterk links profiel.

De voorlopige zetelverdeling voor de Eerste Kamer:

VVD: 13 zetels (-3)
CDA: 12 zetels (+1)
D66: 10 zetels (+5)
PVV: 9 zetels (-1)
SP: 9 zetels (+1)
PvdA: 8 zetels (-6)
GroenLinks: 4 zetels (-1)
ChristenUnie: 3 zetels (+1)
50Plus: 2 zetels (+1)
SGP: 2 zetels (+1)
Partij voor de Dieren: 2 zetels (+1)
OSF: 1 zetels (-)

Bron: ANP

Hoewel de VVD als grootste uit de bus komt loopt het daar alles behalve soepel. Ze gaat drie zetels terug in de Eerste Kamer naar dertien zetels, nog wel getalsmatig de grootste fractie wat tenminste een psychologische overwinning is. Het valt dan nog mee gezien de recente affaires binnen de partij, zoals die rond de bonnetjes van Kamerlid Mark Verheijen en van de bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven.

De Partij voor de Vrijheid heeft in een aantal grote steden de hoogste score behaald, echter is over de gehele lengte iets achteruit gegaan. Partijleider Geert Wilders liet in de pers o.a. het volgende hierover weten; “Ik zal niet verhullen dat ik op een beter resultaat had gehoopt” en over het kabinet; “Opstappen en naar huis gaan. Een enkele reis naar de koning.”

One comment

  1. Helaas waren veel PVV aanhangers te bedonderd om even te gaan stemmen.

Comments are closed.