Het zal niet vaak gebeuren dat partijen beschaamd zijn in hun eigen partijnaam. Dat was gisteren nochtans het geval bij de tussentijdse verkiezingen in het departement Doubs. De socialisten waren er zo ‘gerust’ op dat ze hun partijnaam en logo – in Frankrijk moeten de kandidaten zelf voor hun kiesbriefjes zorgen – achterwege lieten. De Parti Socialiste werd voor één dag de partij: ‘Ensemble Pour la Répuplique’.

Geen partijnaam op briefjes van Barbier!
Geen partijnaam op briefjes van Barbier!

Daardoor kunnen we de minder geïnteresseerde kiezers misschien in verwarring brengen, zullen ze gedacht hebben. Maar goed, de verkiezingen nu. Waar we een beetje voor vreesden en voorspeld hadden, is uitgekomen. De gruwelaanslagen in Parijs hebben de PS geen genadeslag toegebracht.

De geest van 11 januari (l’esprit du 11 janvier) was schadelijker voor de UMP dan voor de PS, zo blijkt. Heel de manipulatie rond Charlie is de kiezer blijkbaar niet opgevallen. Bovendien heeft de Leugenpers er de laatste dagen alles aan gedaan om Hollande in gunstiger daglicht te plaatsen, denk maar aan het uitvergroten van zijn inbreng bij de vredesgesprekken rond Oekraïne.

De PS heeft de verkiezingen in de Doubs dus gewonnen, zij het met een zeer klein (864 stemmen) verschil. Daarmee was dat de eerste PS overwinning na twaalf opeenvolgende nederlagen bij tussentijdse verkiezingen. De lijst van de socialist Frédéric Barbier – die gisteren werd verkozen – moest, vergeleken met de parlementsverkiezingen van 2012, wel maar liefst 4500 stemmen inboeten. Op 32.000 kiezers, die een geldige stem uitbrachten, is dat niet gering. Van een echte overwinning kan men hier dus moeilijk spreken.

Bij een 2de ronde met drie kandidaten – een triangulaire – was Sofie Montel (FN) zeker verkozen geweest.

Als we van deze verkiezingen nog iets moeten onthouden, dan is het wel dat de kiezer de richtlijnen van Parijs aan zijn laarzen heeft gelapt. Op uitzondering van het kleine ‘Parti de la France’ (PDF) van Carl Lang (ex FN), hebben alle partijen op één of andere manier opgeroepen om een anti-FN stem uit te brengen.

Sofie Montel won in een week – tussen de eerste en de tweede ronde – maar liefst 6.259 stemmen bij. Dat betekent dat vele UMP kiezers het NI-NI (niet voor PS, niet voor FN)-syndroom van Sarkozy hebben genegeerd. Het is best mogelijk dat de ‘Monsieur Kärcher’ die kiezers nooit meer terugwint.

2de ronde                 Gisteren                 2012

FN                              14.641                      9.581

 PS                               15.504                     19.311

Besluit

De UMP van Sarkozy, Juppé en konsoorten, zijn de grote verliezers van deze verkiezingen. De socialisten winnen deze veldslag, maar moeten een enorm aantal stemmen inleveren. Het Front National behaalt gewoonweg een indrukwekkende score. In de eerste ronde werd al duidelijk dat de groenen, de communisten en andere extreemlinkse partijen van de kaart zijn geveegd.

Volgende maand zijn er in Frankrijk regionale verkiezingen. Het Front National is er duidelijk helemaal klaar voor. Bestuurlijke verantwoordelijkheden binnen enkele noordelijke- en zuidelijke departementen liggen binnen het bereik. Het gaat dan voornamelijk over departementen uit de Provence en Nord-Pas-de-Calais. Andere zijn niet uitgesloten.

Het worden nog boeiende tijden.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d