Uit berekeningen van de socialistische vakbond FNV is naar voren gekomen dat vanwege een belastingafspraak voor buitenlandse werknemers 250 tot 300 miljoen euro minder aan premies en belastingen worden betaald. Dit komt voort uit een afspraak uit 2009 tussen de Belastingdienst en uitzendbureaus, met als gevolg dat buitenlandse uitzendkrachten honderden euro’s per maand goedkoper zijn dan Nederlandse uitzendkrachten en dus logischerwijs interessanter zijn voor werkgevers.
Het gaat hier om de zogenaamde ET-regeling, waarin afspraken zijn gemaakt over kosten die worden gemaakt door arbeidsmigranten. Over de kosten voor de huisvesting in Nederland en de reizen van en naar het land van herkomst, maar daarbij is ook een regeling opgenomen uit 2010, over de uitruil van (bruto) loon tegen een vrije vergoeding of verstrekking van extraterritoriale kosten. De regeling levert werkgevers geld op, doordat zij de bijdrage voor bijvoorbeeld huisvesting inhouden op het loon, deze inhouding wordt gedaan vóórdat er premies afgedragen zijn.
Het FNV laat weten dat door deze bewuste regeling met de Belastingdienst het voor een uitzendbureau goedkoper is om iemand van 1000 kilometer verderop aan te nemen, dan iemand van om de hoek. Zelfs als beiden hetzelfde uurloon verdienen. In de sectoren van metaal en de bouw zou volgens de vakbond voor circa 150 miljoen euro worden misgelopen. In de andere sectoren, houden uitzendbureaus zo’n 130 miljoen per jaar aan werkgeverspremies voor zichzelf.
Inmiddels is de Tweede Kamer wakker geworden en wil men van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) weten of het werkelijk zo is dat subsidies de buitenlandse uitzendkrachten goedkoper maken dan Nederlandse. De berekeningen van de FNV worden als solide gezien.
De verantwoordelijke Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wist zoals wel vaker niet helemaal waar het over ging en vertelde tegen RTL Nieuws: “Ik wil samen met collega Wiebes uitzoeken hoe dat zit, want ik vind dat we zuinig moeten zijn met ons belastinggeld. Daarnaast vind ik dat Nederlandse werkzoekenden een eerlijke kans moeten krijgen op de arbeidsmarkt. Als dit zo werkt, dan moeten we daar iets aan doen.”
Ook in Holland geldt dus kennelijk ook al “andermans’ volk eerst” en “Eigen Volk kan verrekken” net zoals in democratische farce Belgique-Belzeike.