Volgende zondag, 1 februari, mogen ongeveer 68.000 kiezers van de 4de kiesomschrijving van de Doubs (uitspraak: Doe) hun stem voor de Franse assemblee uitbrengen. Daarmee worden dat de eerste Franse verkiezingen na de terroristische islamaanslagen in Parijs.
Deze tussentijdse verkiezing in de Doubs, een departement van 540.000 inwoners in de regio Franche-Comté (aan de grens met Zwitserland) is nodig omdat Pierre Moscovici, socialistisch volksvertegenwoordiger en gewezen minister, tot Eurocommissaris voor Economische Zaken werd aangesteld.
Waar de aandacht voor de verkiezingen in zo’n landelijk gebied zich meestal beperkt tot een korte vermelding in een binnenpagina, krijgt deze nu, na hetgeen zich Parijs afspeelde, een totaal andere dimensie. ‘Zal ‘Charlie’ invloed hebben op de verkiezingsuitslagen?’, is een vraag die velen zich stellen.
Algemeen wordt verwacht dat de UMP en (vooral) het FN een goede beurt zullen maken. Een ‘sursaut’ van de socialisten – in benarde tijden kan de kiezer rare sprongen maken – is niet uitgesloten, maar weinig waarschijnlijk.
In 2012 werd Moscovici in de tweede ronde met 49,32% van de stemmen verkozen. De kandidaat van de UMP behaalde toen 26,21%, het Front National 24,4%. Twee jaar later, bij de Europese verkiezingen van 2014, deed de FN kandidate het nog beter. Sophie Montel (1969-) behaalde 36% van de stemmen en werd daarmee Europarlementslid voor het FN. Dat is natuurlijk nog geen garantie om dat zondag nog eens over te doen. Maar bon, er zijn slechtere vooruitzichten.
In tegenstelling met de EU-verkiezingen (proportioneel, 1 ronde) worden de wetgevende verkiezingen nog via het meerderheidssysteem gehouden (50,01% in eerste ronde of grootste in tweede ronde). Bij de Europese verkiezingen in 2014 – amper 8 maanden geleden – werd het FN de grootste partij van de omschrijving. Dat was trouwens in de gehele regio Franche-Comté, waar de Doubs deel van uitmaakt, het geval.
Marine steunt Sophie in le Doubs
Het Front National telt door de band zo’n 1000 leden in dat departement. In de week na de aanslagen in Parijs, kwamen daar een hondertal nieuwe leden bij. Voor Sofie Montel moet dat als muziek in de oren klinken. Gezien de electorale voorgeschiedenis gaan we hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar een triangulaire tweede ronde. Het Republikeins Front – waarbij ‘democratische’ partijen oproepen het FN te boycotten – lijkt (momenteel) dood en begraven.
Enfin, zondag zullen alle ogen op Besançon, hoofdplaats van het departement, gericht zijn. Ook president Hollande, die na Charlie lichtjes steeg in de populariteitsbarometers, zal de uitslag met argusogen volgen. De kandidaten die zich zondag aanbieden, moeten 15% van de stemmen halen om naar de tweede ronde te kunnen gaan. Als er minder dan 50% van de kiezers opdaagt, is dat zelfs 30%. De plaatsen zijn dus duur.
Vele politici zouden geld geven om de uitslag nu al te kennen. In maart zijn er in Frankrijk namelijk belangrijke regionale verkiezingen, waarbij het FN weleens voor de grote verrassing zou kunnen zorgen. Bestuurlijke verantwoordelijkheden in de regio’s , Nord-Pas-de-Calais en PACA , liggen binnen het bereik.
Maar laat ons het vel van de beer…, juist!
Ze zullen het nooit leren
Hoe zelfbewuster het Franse Eigen Volk wordt zal dra blijken, tot spijt van elke gehersenspoelde PoCo-pipo & pipa of mei-68-fossiel die het benijdt !